Линта: Власт у БиХ намерава да отме војне станове прогнаним Србима

Влада Федерације БиХ недавно је предложила скандалозне измене и допуне два закона који стављају пред свршен чин прогнане Србе који у Федерацији БиХ имају станове са станарским правом, навео је председник Савеза Срба из региона

Власт у Федерацији БиХ има намеру да отме више од хиљаду војних станова прогнаним Србима, саопштио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Линта је навео да су у питању станови бивше ЈНА на којима постоји станарско право од пре ратних сукоба, а да се већина станова налази у Сарајеву, док је део у Коњицу, Травнику, Бихаћу, Бугојну и другим местима.

"Влада Федерације БиХ недавно је предложила скандалозне измене и допуне два закона који стављају пред свршен чин прогнане Србе који у Федерацији БиХ имају станове са станарским правом. Предратним власницима војних станова биће понуђено да се по метру квадратном исплаћује 1.000 конвертибилних марака (КМ), али да се та цена умањи за амортизацију од један одсто годишње, од када је власник добио стан. Тржишна вредност тих станова у Сарајеву је пет-шест пута виша од понуђеног износа", истиче се у изјави за јавност.

То конкретно значи да се породици која је добила стан 1989. године цена по метру квадратном умањује за 35 одсто, односно са 1.000 КМ на 650 КМ.

"У питању је смишљена дискриминација да се прогнаним Србима, чији станови вреде од 3.000 до 4.000 КМ по метру квадратном исплати по 1.000 КМ минус амортизација од један одсто годишње. Уколико не прихвате понуђену цену прогнани Срби ће остати без станарског права који су стекли пре ратних дешавања у БиХ", додаје се у саопштењу.

Линта је оценио да је једино праведно решење за питање војних станова у Федерацији БиХ, у случају да прогнани Срби не желе или не могу да остваре поврат ових станова, јесте исплата новчане надокнаде у висини тржишне вредности станова.

Он је позвао међународне институције и организације у БиХ да пошаљу јасну поруку властима у Федерацији БиХ да одустану од неуставних и срамних законских предлога и да усвоје измене и допуне закона који ће прогнаним Србима, односно предратним носиоцима станарског права, омогућити да добију правичну новчану надокнаду.