Србија и Балкан

Локализован пожар у Кинеском тржном блоку 70: Ватру гасили и хеликоптери, нема повређених (ВИДЕО)

Због пуцања плинских боца, којих је много у самом центру, у блоку 70 непрестано одјекују експлозије
Локализован пожар у Кинеском тржном блоку 70: Ватру гасили и хеликоптери, нема повређених (ВИДЕО)© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

У кинеском тржном центру који се налази у блоку 70 на Новом Београду поново је избио велики пожар. Пријава да је избио пожар је стигла у 06.57, а ватрогасци се већ сатима боре са пламеном.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да је пожар у Кинеском тржном центру на Новом Београду у Блоку 70 локализован.

Чаушић је раније рекао за Танјуг да је срећа што нема жртава и повређених, као и да су ватрогасне службе успеле да спрече ширење пожара на локале иза центра.

МУП је саопштио да је за гашењу пожара који је избио у Кинеском тржном центру у Блоку 70 на Новом Београду учествовало 76 ватрогасаца-спасилаца са 25 ватрогасних возила, док су припадници Хеликоптерске јединице са три хеликоптера у 37 налета избацили укупно 71 тону воде.

Догашивање пожара је у току, додаје се у саопштењу. 

Ангажовани су и припадници добровољног ватрогасног друштва Матица Земун, четворо добровољних ватрогасаца са једним возилом, као и аутоцистерне Градске чистоће и Водовода.

У гашењу пожара учествовале су екипе и возила из ватрогасно спасилачких јединица Нови Београд, Земун, Кошутњак, Вождовац и Звездара, а на терену је и екипа Хитне помоћи.

Чаушић је рекао и да ће се узрок избијања пожара знати након гашења, када надлежне службе обаве увиђај.

Према досадашњим информацијама, нема повређених особа, саопштио је МУП.

Раније је Чаушић за РТС изјавио да су на терену тренутно 62 ватрогасца са 18 возила, а да су по наређењу министра унутрашњих послова на терен упућена и два хеликоптера.

Један хеликоптер је испустио већ воду и знатно оборио температуру, рекао је Чаушић.

Указао је да ватрогасци покушавају са задње стране да спасу део центра и да пресеку пожар, а проблем представљају високогориве материје које се тамо налазе.

"За свега пар минута ватрогасци су стигли на лице места, али због те гориве материје се већ распламсао пожар", рекао је Чаушић.

Указао је да су узрок експлозија које су се чуле плинске боце из ресторана брзе хране који се ту налази.

Апелује на грађане да не прилазе поћару јер тиме директно угрожавају свој живот.

Полиција евакуише све који су у близини Кинеског тржног центра. Због пуцања плинских боца, којих је много у самом центру, у блоку 70 непрестано одјекују експлозије. 

Амбасадор Кине у Београду Ли Минг стигао је на лице места. Том приликом је захвалио властима у Србији на брзој интервенцији и истакао да је ово тужан тренутак.

Он је рекао да ће амбасада издати саопштење када се све заврши.

На терену је 51 ватрогасац са 15 возила. Према досадашњим информацијама, нема повређених.

Узрок још увек није познат, а огроман црни дим и пламен куљају из тржног центра.

У пожару 2021. године изгорео је највећи део тржног центра у Блоку 70, а испред самог центра постављени су привремени контејнери.

Предвиђено је да 80 одсто закупаца своје радње пресели преко пута Блока 72, где се гради нови кинески тржни центар и уговори за закуп су већ потписани.

image