Први резултати пописа у Црној Гори: Повећан број становника, без података о нацији, вери и језику

Уз више политичких перипетија и одлагања, попис је одржан од 3. до 28. децембра

Управа за статистику Црне Горе Монстат први пут износи званичне податке о резултатима пописа становништва.

У Црној Гори живи 633.158 становника, саопштено је на конференцији за медије.

Подсетимо, на попису 2011. године Црна Гора је имала укупно 620.029 становника, па према новим подацима Црна Гора бележи пораст броја становника од два одсто.

Према прелиминарним резултатима, у Црној Гори има 217.441 домаћинство, а забeлежен је највећи раст станова - 396.873 стана.

Помоћница директора Управе за статистику Снежана Ремиковић је казала да је највише становника је у Подгорици и Никшићу, а најмање у Шавнику, Плужинама и Жабљаку.

Пораст броја становника забележен је у 13 општина.

Напомиње се да подаци нису прошли обраду и могуће је да буде разлике између прелиминарних и коначних резултата.

Директор Монстата Мирослав Пејовић је казао да подаци о нацији, вери и језику нису објављени данас јер подаци нису унети, нити обрађени.

"Ово су сирови подаци и нису у потпуности упоредиви са коначним резултатима пописа из 2011. године", рекао је Пејовић.

Како је напоменуо, за сада није могуће извести ниједну другу карактеристику о пописаном становништву, а тек јуче је извршен избор за оператере који ће податке уносити.

Унос података ће почети 1. фебруара и трајаће до шест месеци, а могуће је да буде завршен и раније јер ће се радити у две смене.

"Радиће се у две смене, тек након уноса статистичких података имаћемо конкретне податке о етничко-културолошким подацима становништва, а јавност ће бити обавештена", рекао је Пејовић.

Навео је да ће то бити у другом делу године с обзиром на то да ће након уноса података, упаривања са регистрима, грађани ће имати могућност да провере веродостојност података.

Уз више политичких перипетија и одлагања, попис је одржан од 3. до 28. децембра, а данас се објављују први резултати.

У наредним месецима, након уноса података, запослени у Монстату ће спровести статистичке контроле, обраду података и детаљне анализе који ће бити део званичних коначних резултата.