Дачић: Бриселу смета учешће Србије на Самиту несврстаних

Шеф српске дипломатије је указао да се са разних међународних адреса упућују критике на рачун политике Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Европска унија стално износи критике на рачун Србије, којој Брисел замера и због учешћа на Самиту несврстаних у Уганди.

Дачић је рекао да ЕУ мисли да Србија не треба да се бави тим земљама, јер ако неко хоће да буде члан ЕУ - не може да буде члан Покрета несврстаних.

"Међутим, ми више нисмо члан Покрета несврстаних. Иако смо га основали, а више од 100 чланица УН постале су чланице Покрета, ми само помажемо покрету", рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је истакао да је Србија донирала око 3.000 застава земаља које су учествовале на Самиту Покрета несврстаних у Уганди и додао да је тај покрет на страни Србије у питању њеног територијалног интегритета и суверенитета.

"Велики број земаља из Покрета није признао самопроглашено Косово и ми морамо активно да учествујемо у свему томе. Они нас мало боље разумеју него ови са Запада зато што су они имали сличне проблеме. Морали да се боре за своју слободу и независност против колонијализма, а ми смо им ту давали огромну подршку", рекао је Дачић.

Дачић је указао да се са разних међународних адреса упућују критике на рачун политике Србије, и то из све више разлога.

"Један дан је разлог то што нисмо увели санкције Русији, други дан је проблем зашто развијамо односе са Кином, а трећи дан зашто се не придружимо нападима на Иран", рекао је Дачић.