Србија и Балкан

Најоригиналнија борба против загађења ваздуха: Један град у Србији тражи бицикле од градоначелника

Млади су покренули иницијативу за доделу градских субвенција у износу од по 12.000 динара за куповину бицикала
Најоригиналнија борба против загађења ваздуха: Један град у Србији тражи бицикле од градоначелника© unijamladih

Чачак је један од градова који у последње време има све озбиљнијих проблема са загађеним ваздухом и недозвољеном количином ПМ2,5 честица и ПМ10 честица, због чега је градска управа решила да се овим проблемом избори већим бројем бицикала.

Пре три дана, наиме, Чачани су одржали протест против загађења ваздуха у организацији Савеза еколошких организација Србије (СЕОС).

Градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу са протеста си упутили неколико захтева: да подаци о степену загађења буду транспарентни, да их обавесте о изворима и узроцима повећане емисије штетних гасова и штетних суспендованих честица, као и да се оформе радне групе које би требало да открију највеће загађиваче ваздуха, земље и воде у том граду на Морави.

Затражено је и доношење Уредбе која би у Чачку прописивала обавезну уградњу савремених филтера и других начина спречавања емисије штетних гасова и честица, без обзира на цену коштања.

Међутим, сада је Удружење грађана "Унија младих Чачак" покренуло и иницијативу за доделу градских субвенција Чачанима у износу од по 12.000 динара за куповину бицикала. 

"Предлажемо да се у оквиру градског буџета за заштиту животне средине издвоји 1,2 милиона динара, за почетак, којим ће се субвенционисати набавка бицикала у износу од 12.000 динара", наводи се у саопштењу "Уније младих Чачак".

Они истичу да се труде да редовним годишњим активностима промовишу бицикл као идеално средство за стварање и неговање здравих животних навика, који за крајни циљ имају смањење емисије штетних издувних гасова и смањење гужви у саобраћају, чији је удео у укупном загађењу ваздуха од шест до десет одсто.

image