Вучић са Лајчаком: Спремни да извршимо обавезе, уз поштовање Устава и Повеље УН

Мирослав Лајчак ће након Београда посетити и Приштину

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

"Конструктиван и веома коректан састанак са Мирославом Лајчаком. Указао сам на неопходност формирања Заједнице српских општина, најхитнијег одржавања локалних избора на северу Косова и Метохије и затражио подршку ЕУ у заустављању даљих провокација које долазе из Приштине. Поновио сам спремност Републике Србије да своје обавезе, у складу са међународно-правним договорима, испуни уз поштовање Устава Републике Србије и Повеље Уједињених нација", навео је Вучић након састанка.

Ово је прва посета Лајчака Београду ове године, а последњи пут у главном граду Србије био је у новембру прошле.

Лајчак долази у Београд три дана уочи најављеног почетка примене уредбе централне банке у Приштини, према којој би евро био једино средство за обављање готовинских платних трансакција на Косову и Метохији.

Лајчак: Сагледали смо стање дијалога Београда и Приштине

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је са председником Србије, током састанка, сагледао стање дијалога Београда и Приштине.

"Када сам данас стигао у Београд, састао сам се са председником Србије Александром Вучићем. Током разговора, фокусирали смо се на стратешку перспективу за 2024. годину, сагледали смо стање дијалога", написао је Лајчак на мрежи Икс.

Он је додао да је с Вучићем разговарао о, како је навео, нормализацији односа са Приштином.