Куртијев "јавни интерес": Узурпација српске земље

У општинама Зубин Поток и Лепосавић Приштина је узурпирала око 200 хектара српске земље, од којих се једна четвртина налази у приватном власништву

Два српска власника парцела које је привремена косовска влада незаконито узурпирала за изградњу војно-полицијске базе у општини Зубин Поток добила су спор пред основним судом у Приштини и њихова земља треба да буде изузета од даљег коришћења, али то не значи да ће Аљбин Курти и његова власт одустати од свеопштег отимања земљишта за потребе окупације севера, пише "Политика".

Остала три спора Приштина је у првостепеној пресуди добила, а петнаестодневни рок за жалбе приватних власника ових парцела истиче наредних дана. 

За то време, албански медији, цитирајући портпарола косовске привремене владе, наглашавају да "влада може да настави са експропријацијом", којом неће бити обухваћена имовина двоје тужилаца у чију је корист пресуђено. Овај посед Приштина је одузета 2022. и на 10 хектара српске земље саградила базу.

"Сумњам да ће косовска влада одустати и од два предмета која је у овом случају изгубила, јер како ће да користи преостале парцеле ако су оне које су сада враћене власницима налазе у средини или у делу кроз који војна и полицијска возила морају да пролазе. Како ће да буду искључене те две парцеле? Без њих је немогуће да се користи остатак узурпираног земљишта", каже за "Политику" адвокат Небојша Влајић, један од правних заступника Срба оштећених експропријацијом.

"Одлуке још нису правоснажне, тако да ће косовска влада, сасвим сигурно искористити жалбени рок. Уосталом то нису коначне одлуке", додао је.

У општинама Зубин Поток и Лепосавић Приштина је узурпирала око 200 хектара српске земље, од којих се једна четвртина налази у приватном власништву се 27 особа чија је имовина је "у циљу јавног интереса" преко ноћи одузета.

У општини Зубин Поток је у јуну претпрошле године на десет хектара српске земље у Горњем Јасеновику скоро преко ноћи саграђена војно-полицијска база приштинских власти. Међу 27 Срба налазе се и она чија је земља обухваћена експропријацијом у општини Лепосавић у Лешку, селу Засеље и Дрен, где Приштина на 83 хектара планира да сагради војно-полицијску базу.

Тај део лепосавићке општине Приштина је преко ноћи заузела под изговором да "ради на проширењу пута", иако су мештани с правом сумњали да је тешка механизација допремљена у пратњи специјалаца Росу како би се ту стационирали у намери да и тај део надомак магистралног пута Косовска Митровица-Лпосавић и даље ка Јарињу и централној Србији заузму да би поставили базу. 

На питање "Политике" да ли су предмет судског спора пред основним судом у Приштини и остале три четвртине узурпиране земље у друштвеном власништву (око 150 хектара који припадају друштвеним фирмама, али и предузећима које функционишу у систему државе Србије), Небојша Влајић, који са адвокатским тимом заступа само власнике приватне својине, одговара да "тај део земље није пред судом", као и да је за сада непознато шта ће с њим да буде.

Пред судом за сада није узурпирано земљиште надомак интегрисаног прелаза Јариње, у делу где се налазио некадашњи пункт (нешто попут садашњег прелаза) у селу Бистрица, на самом магистралном путу, где је Приштина саградила базу, тачније утврђење где је стационирала контејнере опасане бетонским блоковима, одакле даноноћно надгледа улаз, односно излаз с територије северног Космета.

Росу ће задржати и нелегално саграђену базу надомак прелаза Брњак, уз сами магистрални пут који води из правца Приштине и даље ка Рибарићу, односно Новом Пазару и Црној Гори, где је, такође, саграђено својеврсно утврђење, а околина се надгледа (као и цела територија северног Космета) надзорним камерама и дроновима.

Једна од сталних претњи је и база специјалне јединице у Шаљској Бистрици, у општини Звечан, где је у децембру 202. године преко ноћи Приштина заузела ову виталну деоницу магистралног пута, која се налази на непун километар од Балабана, дела пута где се скреће за Бањску.

На овом "пункту" су даноноћни претреси од стране до зуба наоружаних специјалаца Приштине, а житељи Лепосавића, односно Звечана и Косовске Митровице, с првим мраком избегавају овај део пута. Возилима се овуда пролази само преком потребом, тачније уколико људи из преке нужде крену у клиничко-болнички центар који се налази у Косовској Митровици, или пут централне Србије.

Оно што брине јесте и то што се на брду изнад ове базе граде додатна утврђења Приштине, а ноћу је цео овај крај осветљен рефлекторима. Адвокат Влајић наглашава да је непознаница и шта ће бити са узурпираном имовином "Србијашуме", "Храста" и других српских фирми у Лепосавићу, али и друштвеном земљом која је обухваћена експропријацијом Приштине у Зубином потоку.