Човић упозорава: Одлука Приштине о укидању динара опасна, а поруке Запада неискрене

Мора се водити рачуна о опстанку Срба на Космету јер идеја неких је да их тамо не буде , поручио је бивши шеф координационог тима за КиМ Небојша Човић

Бивши шеф координационог тима за КиМ Небојша Човић је оценио да је опасна намера Приштине да од 1. фебруара укине динар као средство плаћања на Косову и Метохији, а да Курти притисцима настоји да елиминише све структуре Србије и направи нову реалност Космету .

"Ово са динаром и 'Телекомом' је технологија која се примењује од 1999. године и састоји се у томе да се прича о нормализацији и споразумима али нема искрене намере да се они спроведу. Колективни Запад форсира споразум и подржава страну у споразуму која никада неће спровести делове споразума, а то је у овом случају приштинска страна, а на нас врше стални притисак да спроведемо делове споразума и додатно угрозимо своју позицију", рекао је Човић за РТС.

Оценио је да поруке Запада нису искрене јер када они Куртија замоле да до даљњег повуче одлуку о динару не кажу да се она укине трајно, што према његовим речима значи да је таква одлука негде већ договорена и да је само питање времена када ће бити примењена.

На питање шта Србија може да уради у садашњој ситуацији, одговорио је да Београд већ предузима оно што је дипломатски могуће, али да мора бити још активнији.

"То уопште није лако. Морамо и да пробамо да иницијативу пребацимо на нашу страну али садашњи тренутак у свету је изазован и тежак – пун пропаганде. Ово није процес који ће кратко трајати и на то морамо да будемо спремни", рекао је он.

Човић је додао је да мора да се води рачуна о безбедности и опстанку Срба на простору Косова и Метохије јер, како је рекао, идеја неких је да их тамо не буде.
Према његовим речима, ваљало би поново вратити у причу повратак представника српске националне заједнице на Косово и Метохији.