Кнежевић позива Монстат: Објавите број странаца у Црној Гори, па да мењамо Устав

Председник Демократске народне партије је поновио да ће тражити допуне Устава ако попис покаже да је српски језик већински у Црној Гори

Председник Демократске народне партије, чланице коалиције За будућност Црне Горе, Милан Кнежевић, позвао је Управу за статистику (Монстат) да саопшти колико странаца живи у Црној Гори.

Кнежевић је гостујући на ТВЦГ рекао да располаже информацијом да је летос у Црној Гори било око 100.000 Украјинаца, Руса и Белоруса, а нема податак колико је Турака.

"Ако се све то одбије онда ми имамо око 500.000 становника", казао је Кнежевић упитан да коментарише прелиминарне резултате пописа становништва које је прошле седмице објавио Монстат.

Кнежевић је поновио да ће тражити допуне Устава ако попис покаже да је српски језик већински у Црној Гори.

"Ако се испостави да је већински језик српски, a верујем да ће се испоставити, сматрамо да треба да дође до допунe Устава, на начин што нећемо дирати црногорски већ ћемо рећи да ће службени језик бити црногорски и српски", казао је Кнежевић.

Након објављивања коначних резултата пописа, како наводи, тражиће од премијера да се о тој теми разговара.

"Нећемо да мењамо Устав идемо у допуне и ако буде воље у парламентарној већини са 2/3 ћемо то да завршимо", казао је лидер ДНП-а.

Рекао је и да ће тражити измене Закона о државним симболима, да поред државне заставе буде и народна тробојка из Устава 1905.

"То је тробојка са којом треба да се идентификују и Црногорци и Срби… Та тробојка је у мом кабинету и нема те силе небеске да је неко може скинути", навео је Кнежевић.

Спајићу је, каже, најавио и да желе да разговарају о питању двојног држављанства са Србијом.

"Сви који су рођени у Црној Гори, а живе негде друго би добили црногорско држављанство, али без права гласа. Сматрам да црногорско држављанство треба да добију и људи чији је родитељ рођен у Црној Гори, али и они који имају некретнине у Црној Гори", казао је Кнежевић.