Цена одбране Тачија: Више од 3,5 милиона евра за три године

Само за 2023. приштинске институције извршиле су исплате браниоцима Хашима Тачија, којем се суди у Хагу, у износу од 1.371.800 евра

Министарство правде привремених приштинских институција објавило је појашњење у вези с исплатом тиму одбране бившег челника тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашима Тачија, којем се суди пред Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу, након што су његови адвокати најавили да ће се повући са случаја ако им се новац не уплати.

Министарство је навело да у складу са важећим законима за исплату или обештећење тимова одбране оптужених у Хагу, исплате врши само са адвокатима са којима има уговор, преноси Радио слободна Европа.

"Министарство правде тренутно има уговор са браниоцем Хашима Тачија, Луком Мишетићем, коме, у складу са уговором, све исплате врши на време. Док за остале потенцијалне адвокате, чак и приватне, које ангажује господин Тачи, министарство нема уговор и они нису одговорни за реализацију исплата", рекли су из ове институције.

Грегори Кихо је 19. јануара ове године, у име тима одбране бившег председника тзв. Косова Хашима Тачија, коме се суди за ратне злочине и злочине против човечности, у поднеску рекао да бивши лидер ОВК "није извршио обавезе" у погледу плаћања, па су адвокати упозорили да ће се повући ако обавезе не буду испуњене.

Међутим, министарство је рекло да је извршило уплате за одбрану Тачија за 2020, 2021, 2022. и 2023. годину, у укупној вредности већој од 3,5 милиона евра.

"Такође, само за 2023. годину министарство је извршило исплате браниоцима господина Хашима Тачија у износу од 1.371.800 евра", истакло је министарство.

Скупштина тзв. Косова је 2015. године усвојила закон којим је омогућено оснивање Специјализованих већа у Хагу. Усвојен је и закон према којем сваки потенцијални оптужени при Специјализованим већима има право на новчану помоћ и покриће трошкова одбране.

Међутим, административним упутством које је потписао тадашњи министар правде привремених приштинских институција, Сељим Сељими, утврђено је да се финансијска покрића адвоката заснивају на хонорарима које утврђује Адвокатска комора тзв. Косова.

Сва оптужена лица или њихови овлашћени заступници морају попунити службени захтев за покриће трошкова правне одбране. Ови трошкови могу укључивати све услуге које обавља тим одбране, укључујући канцеларијске и телефонске трошкове.

Осим трошкова правног заступања, држава плаћа и све трошкове посета члановима породица оптужених од стране Специјализованих већа. Ова категорија укључује супружнике, децу, родитеље, браћу и сестре.

Суђење Хашиму Тачију и другим бившим надређенима тзв. ОВК, Кадрију Весељију, Реџепу Сељиму и Јакупу Краснићију, почело је у априлу 2023.

Они су ухапшени 2020. године и од тада су у притвору у Хагу. Сви су се изјаснили да нису криви по оптужбама за ратне злочине и злочине против човечности.

Специјални суд или Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво истражују наводне злочине припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, почињене над етничким мањинама и политичким супарницима од јануара 1998. до децембра 2000. године.