Огласио се Хил о укидању динара: Не бих вас изненадио ако кажем свој став

Према одлуци Приштине, од сутра ће употреба динара бити забрањена на Косову и Метохији

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да подржава став Квинте о одлагању примене одлуке Централне банке Косова о динару, оснивању ЗСО али и важности Отвореног Балкана.

Он је на конференцији за новинаре са градоначелником Општине Прешево Шћипријем Арифијем рекао да у потпуности подржава заједничку изјаву амбасада земаља Квинте.

"Не бих вас изненадио ако кажем да сам снажно подржао изјаву амбасада земаља Квинте. Дакле, дијалог је платформа на којој се проблеми могу решити, чак и у смислу трансакција. Што се тиче питања основних права, требало би да постоји дискусија међу странама", рекао је Хил.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, амерички дипломата је нагласио да је то једини начин да се нормализују односи.

"Мислим да је пут до бољих односа Косова и Србије кроз дијалог. Елементи за решење су на столу, веома је важно да све стране покажу највеће поштовање према људима који их представљају и према посредницима дијалога. Ова питања морају да се решавају дијалогом, како би овај дијалог отворио пут региону ка ЕУ јер овај регион припада ЕУ. Преговори се морају завршити успехом где се морају поштовати сва питања која су на столу", рекао је амбасадор.

Што се тиче Заједнице српских општина, Хил је рекао да она треба да буде заснована на европском моделу и да су обе стране срећне што имају посредника као што је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

"Мислим да смо срећни што имамо неког попут Лајчака ко се бави овим процесом и мислим да сви треба да га подржимо. Да сам мислио да постоји боље решење од ЗСО, онда бих га предложио, али мислим да бољег решења нема", додао је он.

Хил је истакао да је велики заговорник Отвореног Балкана и концепта регионалне сарадње.

"Овде у Прешеву, питање отвореног Балкана није само теорија, већ решавање проблема грађана. Данас смо разговарали о томе како можемо да сарађујемо да бисмо кренули напред и пронашли решење. Оно што је важније су инвестиције и економски развој региона. Да би се то постигло, мора се кренути од нивоа образовања па надаље", рекао је Хил, додајући да је Отворени Балкан проблем грађана и "улагања у региону".

"Ово је важно, инвестиције и развој региона. Зато ћу покушати да убедим инвеститоре да улажу у овај регион“, изјавио је Хил.