Након 11 година Србин на челу Оружаних снага БиХ: Ко је генерал Гојко Кнежевић

Само компромисом, договором и међусобним уважавањем можемо развијати систем одбране, поручио је заменик министра одбране Александар Гогановић

Генерал Гојко Кнежевић најбољи је избор за првог човека Оружаних снага БиХ. Његово богато искуство, смиреност и професионалност потребни су Оружаним снагама БиХ у изазовним временима, поручује за РТ Балкан заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић. 

"Након 11 година генерал из реда српског народа преузео је дужност начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ. Генерал Кнежевић најбољи је избор за првог човека Оружаних снага БиХ", указује Гогановић, истичући колико је значајно Кнежевићево "богато искуство, смиреност и професионалност у изазовним временима".

Гогановић је искористио прилику и да честита свим новоименованим генералима и да нагласи да од њих очекује професионални приступ радним задацима и да им положај припадника Оружаних снага БиХ буде на првом месту.

"Верујем да ће генерал Кнежевић са својим заменицима из реда друга два конститутивна народа имати коректну сарадњу и да ће бити пример мени и мојим колегама у Министарству одбране министру Хелезу и заменику министра Галићу, пре свега како треба радити на добробит свих припадника мултиетничких снага БиХ из реда сва три народа", поручује Гогановић, додајући:

"Само компромисом, договором и међусобним уважавањем можемо развијати систем одбране."

Генерал Гојко Кнежевић преузео је данас дужност начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ од Сенада Машовића.

Кнежевић је рекао да је најважнији успех претходног генералског кора што у много изазовних мисија није било људских губитака и истакао да ће у врху приоритета новог генералског кора бити наставак учешћа у операцијама подршке миру, као и наставак деминирања и помоћ цивилном становништву.

"Радиће се и на унапређењу услова живота припадника Оружаних снага БиХ, као и грађењу поверења у мултинационалним оружаним снагама, какве су у БиХ. Међу приоритетима ће бити и јачање регионалне сарадње", навео је Кнежевић.

Кнежевић је додао да би начелници штабова региона требали да се чују бар једном месечно.

"Резултати Оружаних снага ће увелико бити условљени и радом Министарства одбране у Савету министара", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је Машовићу и осталим генералима који су стекли услове за пензију пожелио добро здравље и личну и породичну срећу.

Машовић, који је на функцији начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ био од 2018. године, рекао је да су током његовог мандата успешно грађене оружане снаге упркос бројним изазовима и пожелео свом наследнику много успеха у обављању дужности.

Данашњој примопредаји присуствовали су и министар одбране у Савету министара Зукан Хелез и заменик министра одбране Александар Гогановић.

Генерал Кнежевић именован је за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ на седници Председништва БиХ у новембру.

Кнежевић је од 2018. године био на дужности заменика начелника Оружаних снага БиХ.