Нова ера у дипломатским односима Србије и Црне Црне Горе? Од данас на нивоу амбасадора

Дипломатски односи Србије и Црне Горе били су доста поремећени неразумном одлуком Владе Душка Марковића при самом крају мандата, крајем новембра 2020. године, да амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића прогласи за персону нон грата, наводи "Дан"

Нови амбасадор Србије у Црној Гори Небојша Родић данас ће предати акредитиве председнику Црне Горе Јакову Милатовићу, чиме ће након дуже од три године, од када је бивши српски амбасадор Владимир Божовић проглашен за непожељну особу од тадашњег премијера Душка Марковића (ДПС), дипломатски односи две државе бити подигнути на ниво амбасадора, пише портал подгоричког "Дана".

Предају акредитива амбасадора Родића председнику Милатовићу, многи сматрају почетком нове еру у дипломатским односима Црне Горе и Србије.

Родић је рођен 1953. године у Шапцу. Завршио је Правни факултет у Београду 1977. године, правосудни испит положио 1979, магистрирао је 2000. године, а 2008. докторирао.

Портал наводи да Србија у Црну Гору шаље дипломату од искуства, уз подсећање да је Родић од јуна 2018. године био амбасадор Србије у Аустрији, а пре тога, у септембру 2014. године именован је за српског амбасадора у Азербејџану.

Дипломатски односи Србије и Црне Горе, наводе, били су доста поремећени неразумном одлуком Владе Душка Марковића при самом крају мандата, крајем новембра 2020. године, да амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића прогласи за персону нон грата.

Београд је првобитно узвратио одлуком о протеривању црногорског амбасадора Тарзана Милошевића, да би дан касније српска влада ту одлуку повукла због, како је тада саопштено, "пријатељства и наставка изградње бољих односа са Црном Гором".

Од тада, дуже од три године, Црна Гора није имала дипломатске односе са Србијом на нивоу амбасадора. Пред новим амбасадором Србије у Црној Гори Небојшом Родићем је задатак да гради што боље односе са Црном Гором, пише портал.

Подсећају да је именовање српског амбасадора било је једно од кључних питања током посете председника Црне Горе Јакова Милатовића Београду у јулу прошле године.

Сада је Црна Гора на потезу, треба да именује новог амбасадора у Србији, констатује портал и додаје да изгледа да то није лак процес црногорске власти и велики је испит за трећу владу од смене тродеценијске власти Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића августа 2020. године.

То, кажу, потврђује чињеница да Црна Гора нема амбасадоре у више од 75 одсто амбасада, али ни шефове мисија при Уједињеним нацијама (УН) у Њујоку и НАТО у Бриселу.

Од последњег именовања прошло је више од две године, а неизвесно је колико ће трајати процес избора нових дипломатских представника, о чему треба да постигну договор председник државе, Влада и парламент.