Србија и Балкан

Директор Монстата најавио оставку ако буде притисака у вези са пописом

Пејовић је на скупштинском Одбору за праћење примене Споразума о условима за одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова истакао да ће доставити детаљне извештаје на сва питања која је поставио Центар за демократску транзицију
Директор Монстата најавио оставку ако буде притисака у вези са пописом© Tanjug/MEDIA BIRO

Директор Управе за статистику Мирослав Пејовић саопштио је данас да је нетачно је да је Монстат у последња два дана пописног процеса пописао 40.000 људи и поручио да ће поднети оставку, ако на њега буде вршен притисак да резултати пописа буду објављени пре законског рока.

Он је на скупштинском Одбору за праћење примене Споразума о условима за одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова истакао да ће доставити детаљне извештаје на сва питања која је поставио Центар за демократску транзицију (ЦДТ). Пејовић је поручио и да Монстат није у обавези да јавно саопштава динамику пописивања.

"Били смо максимално транспарентни. Заиста апелујем да користимо здрав разум и логику. Констатно се на овим одборима поистовећују избори и попис. Политика се стално меша у овај чисто статистички процес. Ја искључиво желим да комуницирамо о статистици", поручио је Пејовић.

Према његовим речима, није Монстатова надлежност да води преговоре између власти и опозиције.

"Аргументе смо увек износили, а опструкције нисмо правили. Ако нађете једну изјаву да је Монстат спорио да се опозицији обезбеди све што је било 2011. године, подносим моменталну оставку", рекао је Пејовић.

Он је поновио да, ако се на њега, како је рекао, буде вршио притисак да објави резултате пописа пре законског рока, "ја више нећу бити директор Монстата".

"Мислим да је то крајње одговоран приступ", навео је Пејовић.

Извршна директорка ЦДТ-а Милица Ковачевић казала је да су у тој НВО уочила грешку приликом представљања прелиминарних резултата.

"Никада и ни у једном тренутку нисмо рекли да је у питању злоупотреба, већ да се појавила једна велика разлика у бројевима, који су се саопштавали јавности, те да се ради о броју од преко 40.000 пописаних лица. Дошли смо да решимо недоумице", истакла је Ковачевићева.

Истакла је да намера те НВО није била да злоупотреби Одбор, већ да "верују да оно што су уочили заслужује образложење и објашњење".

"Монстат је манипулисао јер су заправо потврдили нашу тезу да у последња два дана није могуће пописати 40.000 лица. Зато смо позвали Одбор да се разговара како је дошло до те разлике. Такође, Монстат је у својим јавним изјавама потврдио да је дезинформисао Одбор, али и целу јавност", навела је Ковачевић, пренео је портал РТЦГ.

image