Србија и Балкан

Суд у Приштини осудио Душка Арсића на 13 година затвора (ВИДЕО)

Душко Арсић ухапшен је 8. децембра 2021. године на административном прелазу Јариње, у присуству двоје малолетне деце, након што је дошао да реши проблеме око узурпиране имовине у селу Матичане код Приштине

Основни суд у Приштини осудио је данас Душка Арсића из Матичана код Приштине на 13 година затвора због наводно почињеног ратног злочина.

Из суда су навели да је Арсић крив за дела која му се према оптужници стављају на терет. Време које је провео у притвору биће урачунато у казну.

Душко Арсић ухапшен је 8. децембра 2021. године на административном прелазу Јариње, у присуству двоје малолетне деце, након што је дошао да реши проблеме око узурпиране имовине у селу Матичане, код Приштине.

Арсић је тада објаснио да је "пријава за наводни ратни злочин против њега поднета три дана пошто је поднео тужбу за утврђивање ништавности уговора којим је његова имовина продата на основу фалсификоване документације".

"Приморавали су ме и претили су ми да се повучем са своје имовине, да се ја повучем са суђења на које сам кренуо за своју имовину. Да ћу да зажалим. Нисам знао да ћу бити оптужен за ратни злочин. Изгледа да је ово основна метода на Косову. Најлакша метода. Ако некога не можете приморати, оптужите га за ратни злочин", рекао је Арсић у завршној речи на суђењу пред Основним судом у Приштини.

Њега тужилаштво терети да је починио ратни злочин 1999. у селу Бутовац, на Косову и Метохији.

Тужбу за узурпацију имовине Арсић је поднео 20. септембра 2021. године.

Адвокат: Ниједан материјални доказ није потврдио наводе из оптужнице

Адвокат Василије Арсић изразио је незадовољство због одлуке тужилаштва да у завршној речи затражи кажњавање његовог брањеника Златана Арсића.

"Искрено, одбрана је очекивала да ће тужилаштво да одустане од оптужнице у данашњој завршној речи јер је доказни поступак несумњиво потврдио да је оптужба била неоснована. Ниједан материјални доказ није потврдио наводе из оптужнице. Немају ни један доказ да је Златан Арсић био припадник МУП-а Србије, немају ни један доказ да је кућа упаљена, да је наводно Бесим претучен", рекао је адвокат Арсић након завршетка данашњег рочишта у Посебном одељењу Основног суда у Приштини.

Он је истакао да је после изношења таквих чињеница и доказа нејасно је зашто је тужилац у својој завршној речи тражио кажњавање Златана Арсића.

"Стварно је одбрана изненађена таквим ставом тужилаштва, јер чињеница је да човек није био у то време на том месту, нити извршио кривично дело. Само та чињеница да се у једном делу оптужнице тврди да је Бесим премлаћен, а да је Златан 11 месеци у притвору за одбрану је несхватљиво. Превише дуго је био у притвору за једну, тако да кажем, благу квалификацију дела", навео је Арсић.

Одбрана, указује, сматра да нема елемената ратног злочина, док тужилаштво упорно инсистира на томе да докаже како је оптужени одговоран за протеривање албанског становништва из Каменице, иако за то нема никакав доказ.

"Одбрана очекује да ће судско веће да смогне снаге и донесе ослобађајућу пресуду, била би то права ствар јер доказа против њега нема. Ако се деси случајно да Златан буде осуђен, то ће бити силовање правде", закључио је Арсић.

image