Вархељи забринут: Одлука Приштине о укидању динара донета без консултација

Европска комисија је нарочито забринута због утицаја на школе и болнице с обзиром да у овом тренутку не постоје алтернативе, навео је европски комесар за проширење

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да Европска комисија жали због тога што је одлука "косовске" централне банке о укидању динара усвојена без претходних консултација и изразио забринутост за свакодневни живот Срба и осталих заједница на Косову и Метохији.

"Комисија жали због тога што је ова одлука усвојена без претходних консултација с обзиром на последице које она може имати на свакодневни живот Срба и других заједница на Косову. Комисија је нарочито забринута због утицаја на школе и болнице с обзиром да у овом тренутку не постоје алтернативе", навео је Оливер Вархељи на друштвеној мрежи Икс.

Додао је и да ЕК подржава јучерашње саопштење портпарола високог представника, као и да је примила к знању одлуку Централне банке да дозволи прелазни период.

"Комисија позива Косово да осигура да овај транзициони период буде довољно дуг да се пронађе решење путем преговора у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ", додао је Вархељи.