Србија и Балкан

Гренел: Америчке компаније страхују од нестабилности коју ствара Курти

Амерички званичник је нагласио да чак и Бајденов Стејт департмент криви Куртија за његове једностране акције које дестабилизују ситуацију на северу КиМ
Гренел: Америчке компаније страхују од нестабилности коју ствара КуртиGetty © Sean Gallup / Staff

Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел реаговао је на објаву министарке економије тзв. Косова Артане Ризваноли у вези са првом косовском соларном аукцијом указујући на то да ниједна америчка компанија или инвеститор нису лицитирали за тај могући велики соларни пројекат на КиМ.

Ризваноли је објавила на друштвеној мрежи Икс да су на "Соларној аукцији 100 МW" понуде послале компаније и косовска дијаспора из Турске, Немачке, Француске, Египта и Швајцарске.

"Ниједна америчка компанија или инвеститор није лицитирао за могући велики соларни пројекат на Косову након опсежног контакта са амбасадом САД у Приштини. Америчке компаније страхују од нестабилности коју ствара Аљбин Курти", навео је Гренел на Иксу.

Гренел додаје да чак и Стејт департмент Џозефа Бајдена криви Куртија за његове једностране акције које дестабилизују ситуацију на северу КиМ.

"Потребне су нам америчке инвестиције на Балкану, укључујући Косово – али повећања НАТО трупа је погрешан правац за привлачење страних инвестиција", поручује Гренел.

image