Србија и Балкан

Немачки министар одбране Писторијус долази у посету Београду, Приштини и Сарајеву

Очекују се даљи притисци на Београд, пре свега када је реч о Косову и Метохији
Немачки министар одбране Писторијус долази у посету Београду, Приштини и Сарајеву© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Немачки министар Борис Писторијус, како је потврдило Министарство одбране у Берлину путује овог понедељка у посету Београду, Сарајеву и Приштини како би Западном Балкану дао до знања да Немачка, упркос другим спољнополитичким проблемима, није запоставила регион.

Иако званични план путовања још није објављен, а сам одлазак на Западни Балкан је до последњег тренутка био тајан, јасно је да Писторијус, социјалдемократа из партије канцелара Олафа Шолца, носи поруку немачке владе о "потреби проналажења решења за два горућа проблема у региону": односи између Београда и Приштине и успостављање стабилности у Босни и Херцеговини, пише "Дојче веле".

Како је за тај немачки медиј рекао Стефан Сурлић, политиколог са београдског Факултета политичких наука, Писторијуса главни део посла очекује у Београду.

"Можемо очекивати притисак на Вучића да прихвати немачко-француски план који укључује деблокаду 'Косова' на међународном нивоу и чланство у међународним организацијама", рекао је он.

Он додаје и да се у Немачкој "очекује и нека врста нове нормалности, што би значило да се српска заједница у потпуности интегрише у косовске институције уз истовремено оснивање Заједнице српских општина".

У исто време када немачки министар одбране посећује регион, на КиМ и у Северној Македонији ће боравити и изасланици Парламентарне групе за односе Немачке и југоисточне Европе.

Један од чланова делегације, политичар владајућих либерала Томас Хакер, је за "Дојче веле" оптужио власти у Београду и Бањалуци да представљају "опасност за стабилност у региону".

"Посета министра одбране Бориса Писторијуса долази у тренутку када безбедносна ситуација на Балкану, иако стабилна, има озбиљне потенцијале за ескалацију због произвођача немира попут Милорада Додика и Александра Вучића. Министар одбране путује у право време како би још једном истакао нашу подршку и интерес да одржимо мир, и то свима дао до знања", рекао је Хакер.

Он је врло одлучан у ставу да би Писторијус требало јасно да осуди напад на војнике НАТО-а од маја прошле године и тражити правне последице за одговорне.

image