Дачић будућим дипломатама: Питање КиМ од највишег националног и државног интереса

Обраћајући се полазницима основног програма дипломатске и дипломатско-конзуларне обуке генерације 2023/2024, министар спољних послова је нагласио да је у дипломатским борбама знање главно оружје

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас обраћајући се полазницима Дипломатске академије да је питање Косова и Метохије од највишег националног и државног интереса и да је очување територијалног интегритета и суверенитета Србије у врху спољнополитичких приоритета.

Обраћајући се полазницима основног програма дипломатске и дипломатско-конзуларне обуке генерације 2023/2024, Дачић је рекао да ће Србија, као и до сада, водити самосталну и независну спољну политику, засновану пре свега на очувању националних и државних интереса, али увек уз поштовање основних принципа међународног права и повеље Уједињених нација.

"Пред вама је веома одговоран задатак да све своје напоре максимално уложите у стицање нових и потребних знања како бисте на најбољи могући начин заступали националне интересе Србије. Потребно да увек имате на уму спољнополитичке приоритете Републике Србије, које сигуран сам добро знате", рекао је Дачић.

Он је додао да су на листи спољнополитичких приоритета и пуноправно чланство у ЕУ уз очување војне неутралности, унапређење добросуседске и регионалне сарадње, развој односа са свим актерима међународне политике, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану, кроз грађење нових, али и јачање старих и традиционалних пријатељстава.

"Србија, као земља која је увек имала јасну и принципијелну позицију и улогу на међународном плану, поуздан је и кредибилан партнер који настоји да доприноси регионалној, европској и глобалној безбедности. Иако смо били суочени са бројним изазовима и веома сложеним геополитичким околностима, успели смо да сачувамо своју стабилност и да наставимо путем снажног напретка, о чему говоре и одлични дипломатски и економски резултати већ годинама уназад", истакао је Дачић.

Дачић је нагласио да је и ове године постојало велико интересовање и да ће поред запослених у Министарству спољних послова, основни програм дипломатске обуке похађати и запослени у органима државне управе и јавног сектора Србије, као и представник Српске православне цркве.

"Драго ми је што и ове године имамо полазнике из Републике Српске. Министарство спољних послова придаје велики значај стручном усавршавању кадрова, који се у оквиру државних и јавних институција Републике Србије баве међународном сарадњом, што је од посебне важности у времену драматичног усложњавања спољнополитичких односа", оценио је Дачић.

Дачић је нагласио да је у дипломатским борбама знање главно оружје.

"Зато очекујемо да Дипломатској академији приступите озбиљно, одговорно и савесно. Такође, очекујемо да знања и вештине које ћете стећи на Дипломатској академији схватите као својеврстан увод и путоказ у вашем даљем свакодневном усавршавању и анализи често тешко разумљивих односа у међународној политици", нагласио је Дачић.

Министар је истакао да су активности српских дипломата усмерене и ка промоцији привредних потенцијала наше земље и даљем привлачењу страних инвестиција.

"Верујем да ће избор Републике Србије и Београда за домаћина Еxпо 2027. године бити јединствена прилика за промоцију привредних, туристичких и културних потенцијала наше земље, на којем ћемо заједно радити", рекао је Дачић.