Србија и Балкан

Писторијус на КиМ: Приштина има право да спроводи своје "законе"

Немачки министар одбране поновио је да је Берлин међу највећим присталицама приштинске "државности"
Писторијус на КиМ: Приштина има право да спроводи своје "законе"www.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Приштина има право да спроводи своје "законе", али је потребна адекватнија комуникација, поручио је немачки министар одбране Борис Писторијус током данашње посете Приштини, коментаришући недавно донету уредбу о укидању динара на Косову и Метохији.

"Потребно је адекватније комуницирати како не би било страха и недостатка информација. То су безбедносне гаранције које доприносе миру уопште. Свесни смо да Косово има право да спроводи своје законе, али деескалација укључује и легитимне мере у смислу успостављања евра као јединствене валуте, али то треба да се саопшти на одговарајући начин, како нико не би био уплашен или дезинформисан", рекао је он на конференцији за новинаре у Приштини, преноси РТК на српском језику.

Истовремено он је затражио да се ускоро поново покрене дијалог са Београдом уз посредовање ЕУ.

"Тек тада ћемо приступити интеграцији Косова и региона. То укључује спровођење каталога мера договорених у Охриду, то би требало да буде циљ", рекао је он.

Како је истакао, Немачка је највећи поборник "Косова" после Сједињених Америчких Држава.

"После САД, Немачка је једна од највећих присталица Косова, и са цивилне и са војне тачке гледишта. Тако ће бити и убудуће. Већ сада успешно сарађујемо у многим областима, најбољи пример је Међународни центар за потрагу и спасавање и споразум о обуци официра и подофицира", рекао је он.

Додао је да стабилност игра велику улогу не само за Западни Балкан, већ и за целу Европу.

"Захтев дана је деескалација. Савезни канцелар Шолц је истакао да је будућност Западног Балкана у Европи, али то као услов предвиђа дијалог и нико не сме и не може да буде заинтересован за даље затезање ситуације. С обзиром на тензије са Србијом, јасно позивамо на обазривост и опрез", рекао је он.

image