Ко председава конститутивној седници: Чувени математичар и унук Слободана Милошевића

Уколико најстарији народни посланик не може, или не жели да председава седници Народне скупштине, то ће учинити следећи најстарији присутни народни посланик, а то је Нада Мацура из Српске напредне странке

Конститутивна седница Народне скупштине почиње данас у 10 часова, њом ће као најстарији посланик председавати математичар Стојан Раденовић са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", а њему ће у раду помагати најмлађи посланици.

Уколико најстарији народни посланик не може или не жели да председава седници Народне скупштине, то ће учинити следећи најстарији присутни народни посланик, а то је Нада Мацура из Српске напредне странке.

Најмлађи народни посланици су: Александар Ђукић (СНС), Марко Милошевић (СПС), Славица Шкрбић (Нада), док још увек није сигурно хоће ли Настасја Баковић (СПН) помагати у раду током конститутивне седнице.

Ко је Стојан Раденовић?

Раденовић је рођен 1948. у селу Добра Вода код Лесковца. До 1979. је био професор у Четрнаестој гимназији, да би потом докторирао и наредне две деценије предавао на Природно-математичком факултету у Крагујевцу.

Од 2000. године је радио на Машинском факултету у Београду, где је дочекао и пензију. Са 65 домаћих и преко 150 страних коаутора објавио је око 400 радова у међународним часописима, од чега је више од 200 часописа са СЦИ листе.

Шира јавност чула је име професора Стојана Раденовића 2015. године када је сврстан међу 100 најутицајнијих научних умова у области математике на листи коју објављује компанија "Томсон Ројтерс".

После тога, тадашњи председник Србије Томислав Николић доделио му је сребрну медаљу за изузетне заслуге у области научне и просветне делатности, поводом Дана државности 2016. године. Тадашњи ректор БУ Владимир Бумбаширевић рекао је да је управо Раденовић заслужан за скок Београдског униврзитета на Шангајској листи.

Раденовић је након тога почео да своје радове потписује за Универзитет у Саудијској Арабији, да би се на позив председника Србије Александра Вучића вратио Београдском универзитету.

Име Марка Милошевића, унука Слободана Милошевића, привлачи највише пажње међу именима најмлађих који ће помагати у раду конститутивне седнице.

Милошевић је рођен 1999. године, а био је је био трећи носилац листе коалиције окупљене око СПС-а на парламентарним изборима 2023.

Он је завршио 2021. године основне академске студије на Правном факултету Универзитета у Београду.

На истом факултету Милошевић 2022. године уписује мастер академске студије, међународноправни модул.

Након завршетка мастер студија, 2023, уписује докторске студије, међународноправне уже научне области, такође на Правном факултету Универзитета у Београду.

Милошевић се са 18 година прикључио Социјалистичкој партији Србије, коју је основао његов деда.

У свом првом интервјуу као члан СПС-а, он је изјавио да му је политика нанела велико зло, али да је у СПС ушао због његовог деде који ће за њега увек бити јунак. Уједно, његов деда Слободан Милошевић му је и омиљени политичар.

Што се тиче Настасје Баковић, још се не зна хоће ли најмлађа посланица СПН помагати у председавању конститутивном седницом Скупштине Србије.

Како је она рекла у интервјуу за "Данас", о томе да ли ће учествовати у председавању конститутивном седницом одлучиће са партнерима са листе "Србија против насиља".

Према Пословнику Народне скупштине, председавајућем у раду помаже по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

На дневном реду прве седнице је потврђивање мандата народних посланика, избор председника Народне скупштине, избор потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела, као и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву чији текст гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"