Србија и Балкан

Марковић: Рамбује је био организован да се добије изговор за напад на Србију

Марковић наглашава да би у случају потписивања у Рамбујеу, цела територија Србије била стављена у један несамосталан положај
Марковић: Рамбује је био организован да се добије изговор за напад на Србијуwww.globallookpress.com © © Aurelien Morissard

Рамбује је био оно што Хенри Кисинџер назива "алиби дипломатијом", што значи да је био организован како би се добио изговор за напад на Србију, јер су постављени услови били неприхватљиви за било коју суверену земљу, изјавио је данас директор Института за савремену историју Предраг Марковић.

"Има неколико проблема са Рамбујеом - један је тај о предвиђеном референдуму, а друго је кретање НАТО трупа без ограничења по територији целе државе. Питање је какав би био статус остатка државе, да ли би била нека врста тих окупација", навео је он за Танјуг.

Марковић каже да преговори у Рамбујеу, који су започели на данашњи дан пре 25 година на тему даљег статуса Косова и Метохије, и Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, на први поглед личе када је у питању "Косово".

Он, међутим, истиче да би у случају потписивања у Рамбујеу, цела територија Србије била стављена у један несамосталан положај.

Према његовим речима, решавање косовског питање је једно од најтежих питања зато што је наопако постављено, јер се не може отети део територије некој држави под изговором да се то ради на правни начин.

"Отимањем Косова је направљен велики прекршај међународног права из ког је сада врло тешко изаћи. Међународна заједница је пред једном нерешивом дилемом да оправда нешто што је потпуно незаконито по сваком критеријуму међународног права", оценио је Марковић.

image