Шта пише у коначном нацрту резолуције ЕП: Претње и уцене међународном истрагом, прекид финансирања

ЕП сматра да се не може тврдити да су избори 17. децембра 2023. одржани у праведним условима

У усаглашеном тексту резолуције о којој ће посланици Европског парламента гласати сутра, позива се на независну међународну истрагу о неправилностима на изборима који су одржани 17. децембра 2023. у Србији.

Такође, у документу се наводи да би ЕУ могла да обустави финансирање Србији уколико власти у Београду не буду спремне да спроведу кључне изборне препоруке, или ако истрага покаже да су српске власти биле директно умешане у изборну крађу.

Европски парламент, у коначном нацрту резолуције, изражава жаљење због тога што су српски парламентарни и локални избори одступили од међународних стандарда и опредељења Србије за слободне и поштене изборе, због, како се наводи, упорне и систематске злоупотребе институција и медија од стране званичника како би стекли неправедну и неоправдану предност.

ЕП сматра да се не може тврдити да су избори одржани у праведним условима, и узнемирен је извештајима о широко распрострањеним и систематским преварама које су угрозиле интегритет избора у Србији.

Мекалистер: Дуг пут за улазак у ЕУ пред Србијом 

Председавајући Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер изјавио је да је Европска унија у процесу проширења на Западном Балкану грешила и да није испунила своја обећања, али и оценио да Србија последњих година није уопште напредовала на путу евроинтеграција.

Мекалистер је поново затражио истрагу оптужби за изборну крађу на децембарским изборима и оценио да је пред Србијом још "дуг пут" до могућег уласка у Европску унију.

"Државе Западног Балкана су из сасвим различитих разлога постигле премали напредак у процесу реформи. Са друге стране, ЕУ је давала обећања која затим нису испуњена", рекао је Мекалистер данас за немачку телевизију Велт.

"Погледајте на пример Северну Македонију, која је кандидат за чланство у ЕУ од 2005. године", рекао је Мекалистер објашњавајући да је та земља под притиском Грчке 2019. променила име, али да приступни преговори са ЕУ, супротно тадашњим обећањима ни до данас нису отворени.

"Као Европска унија не смемо себи да дозволимо такве сиве зоне у политици проширења", рекао је шеф Спољнополитичког одбора ЕП (АФЕТ).

Мекалистер је оштро коментарисао ситуацију у Србији, рекавши да она последњих година није постигла никакав напредак у процесу евроинтеграција.

"Потребна је темељита истрага децембарских парламентарних избора. Основу за то представљаће финални извештај Организације за европску безбедност и сарадњу", рекао је Мекалистер.

Он је додао да Европски парламент од Србије "тражи и значајан напредак у борби против корупције, у области медијских слобода, у јачању парламентарне опозиције и у поштовању принципа владавине права".

"Србија мора да хармонизује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ - укључујући и политику санкција. Пред том земљом је до евентуалног уласка у ЕУ још дуг пут", оценио је Мекалистер.