Србија и Балкан

Северна Македонија: Основан Савет за координацију активности са НАТО-ом

Наводећи Русију и тероризам као две главне претње НАТО-у, премијер Таљат Џафери је рекао да Алијанса никада није била уједињенија и јача него сада
Северна Македонија: Основан Савет за координацију активности са НАТО-ом© AP Photo/Boris Grdanoski/Tanjug

У Влади Северне Македоније одржана је инаугурациона седница Савета за координацију активности у вези са чланством те земље у НАТО-у који представља формални међувладин механизам за координацију питања везаних за националну безбедност и одбрану, у вези са Алијансом, преноси агенција Анадолија.

Инаугурациону седницу организује Влада заједно са британском амбасадом у Северној Македонији, а отворио ју је премијер Таљат Џафери, који је рекао да Савет потврђује посвећеност безбедности кроз јединство, као и јаке односе са Уједињеним Краљевством.

"Данас оснивамо Савет за координацију активности Северне Македоније у НАТО-у, што је као обавеза проистекло из нашег чланства у НАТО-у. Имајући у виду изазове безбедности и стабилности са којима се суочавамо као део евроатлантске заједнице, оснивамо Савет који јача нашу отпорност и који ће помоћи у нашем координисаном наступу као институција када је у питању безбедност у најширем смислу, као и питања везана за НАТО", рекао је Џафери.

Наводећи Русију и тероризам као две главне претње НАТО-у, Џафери је рекао да Алијанса никада није била уједињенија и јача него сада.

Обратио се и британски амбасадор Метју Лосон, који је подсетио да НАТО ове године слави 75 година од оснивања.

"НАТО је најуспешнији одбрамбени савез у историји, у оквиру којег више од милијарду људи живи у сигурнијем и безбеднијем окружењу. Први састанак Савета за координацију активности у вези са чланством Северне Македоније у Натоу данас је део британске подршке земљи, као нашем снажном Нато партнеру", рекао је амбасадор Лосон.

На скупу се обратио и шеф македонске дипломатије Бујар Османи, који је рекао да је Министарство спољних послова покренуло иницијативу за оснивање овог тела које омогућава синхронизовану, ефикасну и интегрисану међуресорну сарадњу и консултације о свим питањима која проистичу из чланства у Алијанси.

Након обраћања на седници, одржан је затворен састанак, коме су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Северне Македоније.

image