Вештачка (не)интелигенција: Дечаци фотографије другарица користили за креирање порно садржаја

У идентификацији извршилаца ових кривичних дела Србији помажу Европол и Интерпол

Ученице из две основне школе на Новом Београду и њихове наставнице нашле су се у улози жртве коришћења посебног програма из домена вештачке интелигенције за креирање и ширење порнографског садржаја.

Полиција је ушла у траг онима који су злоупотребљавали слике и снимке другарица са вибер групе - а у питању су, како РТС сазнаје, 13-годишњи дечаци.

Случај су открили родитељи деце када су им узели телефон да виде шта раде на телефону, изјавила је Катарина Јонев, стручњак за сајбер безбедност.

Иако дечацима то делује као шала, девојчицама доноси велике невоље од којих се тешко опорављају.

"Знам једну девојчицу која је хтела да уради оно најгоре, али се онда преместила у други град, јер није могла да поднесе притисак који је трпела од вршњака, породице, пријатеља", рекла је једна од ученица.

Кривична одговорност за родитеља ако је дете малолетно

Мајор полиције Никола Богуновић из Службе за борбу против високотехнолошког криминала истиче да када приме пријаву, било од наставног особља или од родитеља, што је чешћи случај, делују што је хитније могуће.

"Обратимо се, пре свега, власнику података о кориснику, да ли је то нека страна компанија, а опет имамо изузетну сарадњу са међународним ентитетима, попут Европола или Интерпола, са којима сарађујемо на свакодневном нивоу, баш у идентификацији извршилаца ових кривичних дела. Наравно, запрећене су озбиљне кривичне казне. Оно што је битно напоменути је да чак и када се ради о деци која нису можда кривично одговорна, дешавали су се случајеви када је кривичну одговорност сносио родитељ", објашњава Богуновић.

Зато ако се то деси, деца не треба да ћуте већ одмах да кажу родитељима, а они да пријаве полицији.

Важно је и да родитељи контролишу детету телефон и да, ако пронађу порнографски садржај, пријаве школи, као што се то десило на Новом Београду.

Некада је било потребно велико информатичко знање, данас су довољне одређене платформе, па се свакодневно на друштвеним мрежама објављују порнографски садржаји. Сваки је кривично дело, а тужилаштво је до сада процесуирало више од 500 особа.