Србија и Балкан

ЦАНУ организовала трибину, главна тема: Вређање Српске православне цркве

На трибини се говорило о "освајачком походу СПЦ", који прети да "обесмисли институције Црне Горе", у чему, према мишљењу предавача, "учествује и Србија"
ЦАНУ организовала трибину, главна тема: Вређање Српске православне цркве© https://www.canu.me/

Ми смо потомци ксенофобних предака, рекао је ванредни професор Социологије Филозофског факултета у Новом Саду Алексеј Кишјухас на трибини у организацији Црногорске академије наука и уметности, на којој је био једини говорник.

Кишјухас је додао да "нема бољег средства за унутрашњу кохезију неке групе од заједничког непријатеља", алудирајући на СПЦ и став једног дела јавности у Црној Гори према тој институцији.

Кишјухас је истакао да се сматра пријатељем Црне Горе и њених институција. Према његовим речима инсититуције Црне Горе су "под здруженим, фронталним нападом чији је коначни циљ њихово не тек голо уништење, него много погубније: обесмишавање".

Професор је истакао да СПЦ сматра заједничким непријатељем самог себе и Црне Горе, па оценио да је "Светосавска струја доминантна унутар СПЦ", што га брине.

"Светосавски национализам је виолентно националистичка, у неким елементима профашистичка идеологија, а сам (Свети Николај) Велимировић се залагао за сталешку монархију", рекао је професор социологије.

Кишјухас није пропустио да, поред вређања Српске православне цркве, окриви и Србију за стање у Црној Гори. 

"Лагао бих када бих казао да нисам веома забринут због те ситуације и на неки начин она се преноси и на стање у Србији која то помно прати и заправо саучествује у драми која се тренутно одвија у Црној Гори. Мислим да се на тај начин и слобода и независност свих наших република у великој мери брани данас и у Црној Гори", казао је Кишјухас.

image
VV inauguration
banner