Србија и Балкан

Апел Епархије рашко-призренске: Кад наш народ страда, Црква има дужност да дигне глас

Арогантно понашање власти у Приштини израз је пре свега кукавичлука и слепе мржње, јер лако је спроводити терор над онима који нису заштићени, поручује се у саопштењу
Апел Епархије рашко-призренске: Кад наш народ страда, Црква има дужност да дигне гласGetty © Pierre Crom

Осећамо пастирску обавезу и потребу да охрабримо наш верни народ који је сваким даном све више изложен отвореној репресији косовских власти као никада до сада од завршетка оружаног сукоба 1999, поручила је Епархија рашко-призренска.

Указују да се институционални терор Приштине спроводи на разне начине, пред светом као под видом поштовања закона, а заправо са циљем да се српски народ подстакне на исељавање и напуштање простора на којима вековима живи.

"Очигледно, за власти у Приштини, Срби су били и остали грађани другог реда и то се види на сваком кораку без обзира на лицемерна позивања на Устав и законе Косова, по којима би ваљда сви грађани требало да имају иста права, а најугроженији посебно заштићени", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да таква ситуација краткорочно може да користи властима у Приштини, али дугорочно све заједно држи као таоце нестабилности, неизвесности и тешке економске ситуације.

"Дубоко осећајући и проживљавајући страдање свог народа који нам се свакодневно обраћа за помоћ, упућујемо овај апел – не косовским властима, јер очигледно немају спремности да створе нормалне услове за живот нашег народа и изграде визију друштва у коме би сви људи без обзира на етничко порекло и веру живели мирно и сигурно; нити међународним представницима, који и поред званичног става да се свима мора омогућити нормалан и равноправан живот, исувише гласно толеришу насиље приштинских власти, посебно косовске полиције, већ самом нашем верном народу са којим је Српска Православна Црква вековима делила све невоље у току османске окупације, у време страдања у првом и другом светском рату, у време комунистичке власти као и у току свих новијих збивања, посебно од 1999. до данас", наводи се.

Подсећа се да су косовске власти на све што је Црква чинила последњих 25 година одговориле притисцима, негирајући јој идентитет, основне верске и имовинске слободе.

"Улога Цркве није да се бави политиком, али када њен народ страда од неправде, она има дужност да подигне свој глас против терора. Ми нисмо у позицији да одлучујемо о политичким решењима, али имамо дужност да без обзира у каквом друштву живели, да чинимо све што до нас стоји да се поштује достојанство свих људи, њихова људска и верска права и слободе", поручује се.

Апелују на спрски народ да у овим тренуцима покаже достојанство, храброст, снагу, народно јединство и трпљење.

"Вековима смо управо на овим еванђелским принципима и верности Богу и нашем светосавском предању сачували и веру, и језик и своје име и сећање, окупљајући се у нашим светињама, остајући верни завету Светога Кнеза Лазара који је од универзалног значаја за све у свету – 'да је за малена земаљско царство, а небеско од сада и довека'. Ово није само обична фраза, већ дубока истина", каже се у саопштењу.

Епархија позива народ да не допусти да буду застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, сваки страх и брига из недостатка вере у Бога.

"Арогантно понашање власти у Приштини израз пре свега кукавичлука и слепе мржње, јер лако је спроводити терор над онима који нису заштићени и који на Косову и Метохији живе као живи таоци. Управо стога не смемо да попустимо пред уценама, већ да се за своја права боримо мирно, достојанствено, остајући пре свега одани Богу и привржени овом чудесном простору, где вековима живимо и опстајемо", поручује Епархија.

Даље се позива народ да уз своју Цркву, као верна деца Светог Саве, Светог кнеза Лазара, бројних светитеља који су постојали и живели на КиМ очувају и сачувају присебност, мир и чврсто поверење у Бога да нас неће оставити.

"Стално се, зато браћо и сестре, присећајмо молитвених прозби нашег светог Патријарха Павла који је у своје време прогона наше Цркве и сам носио крст са својим верним народом на Косову и Метохији као Епископ рашко-призренски и молио се Господу:

'Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: нема им помоћи ни од Бога ни од људи. Господе ти нам ружи руку своју да останемо народ Твој и по вери и по делима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине твоје, и не допусти да буде због неправде наше или мржње према било коме. Исто тако се молимо и за непријатеље, да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим, да нам не руше храмове и гробове, децу не убијају и народ не прогоне, него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења'", поручује се на крају.

image