Србија и Балкан

Др Елек: Циљ Куртијеве власти је потпуни егзодус Срба, народ је Приштини послао поруку

Народ на КиМ очекује адекватну реакцију међународне заједнице која је гарант спровођења свих споразума потписаних у Бриселу, рекао је председник Српске листе
Др Елек: Циљ Куртијеве власти је потпуни егзодус Срба, народ је Приштини послао поруку© TANJUG/ SRPSKA LISTA

Срби су јуче на општенародном скупу одржаном у Косовској Митровици послали поруку да су апсолутно против свих одлука привремених институција у Приштини, нарочито против одлуке о укидању динара и платног промета у динарима на територији Косова и Метохије, изјавио је председник Српске листе Златан Елек.

"Оваква одлука власти у Приштини доводи Србе у готово потпуно неподношљив положај. Циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његове владе јесте да се потпуно иселе Срби са територије КИМ и да наступи потпуни егзодус Срба са ових простора", рекао је Елек за РТС.

Истакао је да су Срби показали јуче шта мисле о тој одлуци и навео да је на скупу било присутно између 6.000 и 7.000 Срба, што јужно, што северно од реке Ибар.

Према његовим речима, присутан је био и велики број студената, пензионера, инвалида, медицинских и здравствених радници, као и примаоца социјалних давања.

Елек је подсетио да су све одлуке Куртија и његове владе биле уперене директно против Срба и српског народа на КиМ.

"Забрана вакцинације за време ковид пандемије. Забрана свих спортских догађаја на територији КиМ на којима учествују било какве спортске екипе из уже Србије. Забрана свих културних манифестација и забрана увоза дневне и недељне штампе и забрана увоза уџбеника за основно и средње образовање као и за факултете.

Забрана увоза српске робе и хране, тако да нам је наметнуто да једемо и користимо храну из Северне Македоније, Албаније, Црне Горе или неких држава у окружењу", подсетио је председник Српске листе.

Елек је рекао да народ на КиМ очекује адекватну реакцију међународне заједнице која је гарант спровођења свих споразума потписаних у Бриселу.

"Међународна заједница је гарант мултиетничности на КИМ, које има, нажалост, све мање, захваљујући њиховој индиферентности и неадекватном притиску на власти у Приштини. Очекујемо много оштрију реакцију земаља Квинте и међународне заједнице на власти у Приштини и да покушају да уразуме власти у Приштини, да они одустану од оваквих одлука које су донели и да нам омогуће живот достојан човека на овим просторима", нагласио је Елек.

Он је истакао да охрабрују изјаве председника Србије Александра Вучића "који је децидно, јасно и гласно рекао да новца у Србији за сва давања и сва примања на територији КиМ има довољно, и да ће се држава максимално потрудити да изнађе решење кроз дијалог са такозваним властима у Приштини како бисмо сва та примања добили на време".

Елек је констатовао да још увек нема никаквог одговора на успешно спроведене петиције о смени градоначелника у четири општине на северу КиМ којима је народ рекао шта мисли.

Објашњавајући како данас изгледа живот на КиМ, Елек је рекао да Срби живе у гету.

"То је милитаризована зона, нарочито на северу КиМ, на којој имате присуство ненормалног броја полицајаца са дугим цевима, који сваки дан малтретирају Србе, заустављају санитетска возила, претресају медицинске раднике, упадају у здравствене институције", рекао је Елек.

Додао је да га посебно брине то да се све ово дешава пред очима међународне заједнице, пред очима Еулекса, Кфора и УНМИК-а, који су гарант мира и безбедности на овим просторима.

image