Петковић: Курти забранио транспорт динара преко Јариња, представницима НБС претили хапшењем

Директор Канцеларије за КиМ апеловао је на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је данас, по налогу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике КиМ, чији опстанак зависи од прилива средстава из буџета Републике Србије.

Петковић је навео да припадници Куртијеве полиције не само да су забранили уношење динара, него су на административном прелазу према представницима Народне банке Србије и компаније "Хендерсон" демонстрирали "осионост и грубост", а затим их отерали уз претњу хапшењем.

Како је истакао, тиме је Курти јасно поручио да је такозвани прелазни период чиста лаж, и да је све време у току рад на операционализацији одлуке о забрани динара.

"Новац је послат према свим установљеним вишедеценијским процедурама, а које предвиђају да пошиљку динара на Јарињу са свим потврдама преузима британска компанија 'Хендерсон' и превози их до трезора у Лепосавићу, али је улаз динара забрањен. Куртијев 'прелазни период' је ништа друго до шарена лажа осмишљена да замаже очи политичким круговим на Западу који су му јасно поручили да је нападом на елементарне услове опстанка српског народа на Косову и Метохији отишао предалеко", поручио је Петковић.

Према његовим речима, очигледно је да су Куртијеве поруке да динар није забрањен на Косову и Метохији лаж и бесрамна пропаганда, а да се његов план етничког чишћења српског народа из покрајине реализује без икакве задршке.

Једна пошиљка динара већ је била блокирана 7. фебруара на прелазу Јариње, и то, како је рекао, као и овога пута, без икаквог званичног објашњења и одбијенице.

Петковић је апеловао на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара, јер очигледно експлицитне вербалне поруке неодобравања које је Курти добијао последњих дана нису делотворне.

Истовремено, позвао је српски народ на Косову и Метохији на стрпљење и уздржаност, јер ће "Београд несумњиво наћи начин да спречи Куртијеве науме, и да осигура опстанак српског и другог неалбанског становништва у нашој јужној покрајини".

Табаковић: Како ће пензионери да купе храну или лекове?

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић потврдила је да је поново враћено возило британске компаније "Хендерсон" које је превозило динаре на КиМ, и да је запосленима прећено хапшењем ако се не удаље са административног прелаза.

"Данас је у другом покушају НБС да снабдемо српске и остале грађане динаром, новац враћен, а људима који су га превозили није дозвољено да се приближе административном прелазу", казала је Табаковић одговарајући на питања новинара на представљању извештаја о инфлацији.

Она је нагласила да то није техничко питање већ политичко, као и питање дијалога.

Табаковић је истакла да применом приштинске уредбе са краја прошле године, за разлику од пензионера у другим земљама, пензионери на КиМ немају право да пензије примају у валути у којој желе.

Зато се, оценила је, не може говорити о правној основаности неких поступака, већ о врсти насиља.

Гувернерка је указала да је британска фирма "Хендерсон", која има лиценцу за посао који ради, новац годинама превозила и то тако да је НБС пријављивала пренос новца, а није тражила дозволу да новац уђе на КиМ.

"Ако неко данас није добио динаре за пензије и социјална давања и не може да купи хлеб или лек, шта му је алтернатива? Шта нам нуде? Отварање мењачница?", запитала је Табаковић.