Србија и Балкан

Спајић: Брисел рачуна на Црну Гору, а ми рачунамо на њихову финансијску помоћ

Црногорски премијер борави у Бриселу где се састао са Шарлом Мишелом
Спајић: Брисел рачуна на Црну Гору, а ми рачунамо на њихову финансијску помоћ© Влада Црне Горе

У Бриселу су одушевљени прогресом који је направљен у Црној Гори за само три месеца, рекао је црногорски премијер Милојко Спајић након састанка с председником Европског савета Шарлом Мишелом у Бриселу.

Спајић је казао да је у Бриселу споменуто да имају субјективни осећај као да су прошле три године, а не три месеца колико је урађено за кратко време, те да желе да Црна Гора настави овим темпом.

"Обећавајуће су поруке, сматрам да постоји велики простор за напредак у месецима који следе. Послали смо очекивања да желимо да се ИБАР деси у току белгијског председавања, када бисмо отворили могућност да затварамо поглаваља ове године убрзаним темпом", истакао је Спајић.

Што се тиче плана раста, поручује Спајић, послата је порука да Европа рачуна на Црну Гору као и да Црна Гора рачуна на помоћ Европске уније кроз план раста.

На састанку са Мишелом, Спајић је истакао је да је изузетно битно наставити са реформама и инсистирати на владавини права, а као одличну праксу у решавању важних питања, издвојио је начин на који је спроведен попис у децембру прошле године.

Спајић је нагласио да ће и даље посебно инсистирати на напретку у реформама везаним за поглавља 23 и 24, што ће бити прва тачка на свакој седници владе, уз посебан фокус на ефикасну реализацију задатака.

Како је саопштено из кабинета премијера, Спајић је истакао да је Црна Гора спремна да уради домаћи задатак, без икаквих пречица, и да ће реформе приближити земљу вредностима и стандарду чланица Европске уније.

У разговору је констатовано да Црна Гора може бити прави пример да је процес проширења жив и да се испуњавање мерила исплати.

"Било је речи и о геополитичкој ситуацији услед рата у Украјини, а наглашена је потпуна усклађеност Црне Горе са ЕУ спољном политиком", наводи се у саопштењу владе у Подгорици.

image