Ватромети широм Србије за Дан државности; Вучић доделио одликовања (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић уручио је вечерас више од 100 одликовања заслужним појединцима и институцијама

У Председништву Србије вечерас је завршена церемонија уручења одликовања заслужним појединцима и институцијама, у оквиру обележавања Дана државности, који се обележава у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, односно зачетак модерне српске државе Србија обележава Дан државности - Сретење.

Сретење је одабрано за Дан државности Србије и због чињенице да је 1835, на тај дан, у Крагујевцу, донет први Устав Кнежевине Србије, назван – Сретењски. Формални назив је тада заправо био Књажество.

Такође, на Сретење 1804. године, пре 220 година, група истакнутих српских првака са простора тадашњег Београдског пашалука, званично Смедеревског санџака, изабрала је Kарађорђа, Ђорђа Петровића, за вожда, предводника.

15. феб 2024 • 21:30

Нови Сад вечерас

И Крагујевац је засијао од спектакулараног ватромета

И небо изнад Крагујевца осветљено ватрометом

Ватромети широм Србије

 Поводом обележавања Дана државности Србије, вечерас је у 20.30 сати истовремено у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, као и у градовима Републике Српске бити организован ватромет.

У Београду је 500 дронова извело кореографију трасом дужом од 750 метара речног тока, кренули су са Калемегдана у 20.25 сати.

Заустављањем код Куле Београд, формирали су облик и боје српске заставе, и тиме означили почетак ватромета.

Ватромет у трајању од шест минута и 52 секунде, истовремено је почео у Београду код Куле Београд, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду, у Нишу са зидина Тврђаве, Крагујевцу поред реке Лепенице у близини Старе скупштине и Старе цркве, и у више градова у Републици Српској, међу којима су Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Требиње, Зворник, Бијељина, Нови Град.

Током трајања ватромета у Београду, на дисплеју Куле Београд приказана је српска тробојка, а на самом врху приказивана је реченица "Живела Србија".

Специфичност ватромета је да су Пиро - музички, и први пут се изводе у овим градовима по јединственој музичкој нумери за све ватромете у Србији.

Манифестацију је у свим градовима посматрао велики број грађана.

Павлина Радовановић: Сретењски орден припада српском народу на КиМ

Интерпретаторка народних и песама са Косова и Метохије, 14-годишња Павлина Радовановић изјавила је вечерас да је Сретењски орден, који јој је уручио председник Србије Александар Вучић, велика част за њу, али да он припада и српском народу на КиМ.

"Орден је велика част за мене, пре свега што су мене одабрали за овогодишњег добитника. Али ја могу слободно рећи да ово није само моја награда, већ ова награда припада свом народу на КиМ", рекла је Павлина за Танјуг.

Додала је да јој је од почетка циљ да се сви Срби уједине, а то се, како сматра, може постићи само вером и песмом.

Епископ Арсеније: Сретењски орден представља велику част и признање

Епископ нишки Арсеније рекао је вечерас да Сретењски орден другог степена који му је вечерас уручен поводом Дана државности представља велику част и признавање за све што је урађено на територији Нишке епархије у претходном периоду.

"Конкретно, орден смо добили због изградње пет кућа у општини Медвеђа. То је рубни део Нишке епархије, где смо увидели потребу да постоје породице са више деце, које немају свој кров над главом", рекао је Арсеније за Танјуг након уручења одликовања.

Арсеније је објаснио да су изграђене монтажне куће за пет породица, а да је у плану да се ове године изграде још две куће.

"У току прошле године, од маја до октобра, ми смо уселили пет породица и у тих пет кућа живи 16 деце. То је, повод за доделу ове награде, што за нас представља велику част и признање за оно што смо радили, али и подстрек да свој хуманитарни рад даље наставимо", навео је Арсеније.

Вучић: Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас, 40 дана после Божића, славимо Сретење. Он каже да је за нас Сретење "црвено слово".

"Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда", рекао је Вучић.

Каже да је Србија данас природан и велик наставак чежњи коју су устаници имали.

Указао је на најважније догађаје у основању модерне српске државе.Опширније прочитајте овде.

Почела свечаност доделе одликовања поводом Дана Државности

У Председништву Србије вечерас је почела свечана церемонија доделе одликовања поводом Дана државности, а заслужним појединцима и институцијама признања ће уручити председник Александар Вучић.

Међу више од сто награђених су дипломате, професори, академици, књижевници, спортисти као и више институција.

Почео мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора

У оквиру обележавања Дана државности и свечаности доделе сретењских признања вечерас је почео мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора коме присуствује председник Србије Александар Вучић.

Визуелни перформанс под називом "Слава и трајање" предвиђа да се путем 3Д светлосне анимације на фасади зграде Старог двора оживе мотиви устанка, устава, симболи државности.

Окупљенима ће се кроз глас глумца обратити Карађорђе, а реч је о адаптацији текста из драме Ђуре Јакшића "Станоје Главаш".

Мултимедијални уметник Душан Јововић рекао је раније данас за Танјуг да ће на згради Старог двора, уз помоћ нових технологија и дигиталне уметности бити приказан мали део наше богате културе и уметности којима се поносимо широм света.

Председник Вучић ће вечерас у згради Председништва уручити одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије.

После доделе одликовања Репрезентативни оркестар Гарде и Полицијски оркестар приредиће Променадни концерт од Калемегдана до Трга Републике.

Дан државности Србије у Бриселу: Манекен Пис у српској ношњи

Дан државности Србије обележен је данас у Бриселу, а том приликом симбол града статуа дечака "Манекен Пис" обучен је у српску народну ношњу.

Током обележавања Дана државности Србије служени су со и погача, као и домаћа ракија, а прослави су присуствовали представници мисије Србије при ЕУ, НАТО и амбасада Србије у Белгији, представници Белгије и шире дипломатске заједнице, као и српске дијаспоре у Белгији.

Амбасадор Србије у Белгији Александар Тасић истакао је да је обележавање Дана државности Србије у Бриселу прилика за подсећање на почетке српске државности и први српски устав.

"Велико ми је задовољство што су се овом позиву одазвали представници земље домаћина, шире дипломатске заједнице, као и представници наше дијаспоре која живи и раду у Бриселу", рекао је Тасић.

Он је указао на присуство многобројне српске заједнице на обележавању Дана државности Србије што, како је нагласио, показује њихову повезаност са својом заједницом и матицом.

Истовремено је поздравио то што прослави присуствује велики број деце, што, како је нагласио, показује њихову повезаност са отаџбином.

Брнабић: Сретењски устав прокламовао темељне вредности нашег народа

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Крагујевцу на традиционалној Сретењској академији да је Сретењски устав прокламовао темељне вредности нашег народа - слободу, независност и мирољубивост.

"Идеје и идеали садржани у Сретењском уставу одлучно су и јавно прокламовали темељне вредности које већ вековима баштини наш српски народ. Слобода, независност, мирољубивост само су неки од идеала вешто инкорпорираних у садржај Сретењског устава", рекла је Брнабић у Сретењској беседи.

У згради где је донет Сретењски устав почела академија

У здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је 1835. године донет Сретењски устав, почела је Сретењска академија у присуству премијерке Ане Брнабић.

Академија поводом прославе Дана државности Србије почела је интонирањем химне Боже правде, у присуству бројних министара Владе Србије и представника локалне самоуправе, а присутни су и представници Републике Српске.

Званицама се обратио председник Привременог органа града Крагујевца Никола Дашић, а сретењску беседу ће одржати и председница владе Ана Брнабић.

Академији ће присуствовати, како је најављено, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Дачић: Пре 220 година постављен циљ - ништа мање од слободе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Орашцу, на централној државној церемонији поводом обележавања Дана државности, да је још пре 220 година постављен циљ - ништа мање од слободе за свој народ.

"Пре тачно 220 година на овом месту окупили су се највиђенији људи српског народа и донели једну од најважнијих одлука у нашој историји. Решили су да крену у борбу за слободу, коју су генерације пре њих сањале вековима. Имали су пред собом највиши циљ, који сваки човек и сваки народ могу у себи да поставе. Ништа осим слободе и ништа мање од слободе за свој народ", рекао је Дачић.

Вучевић на церемонији цитирао стихове краља Николе Петровића из песме "Онамо намо"

Изасланик председника Србије и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да је једна од основних околности које формирају личност сваког човека, његову садашњост и његову будућност, јесте заправо његова прошлост.

"Прошлост његове породице, прошлост његових предака, његовог народа. Та прошлост представља једно невидљвио, али врло јако утемељење. Оријентир како ћемо напред, путоказ и надахнуће да се сетимо ко смо и шта смо", рекао је Вучевић.

Истакао је да је то дух прошлих времена и живо сећање на оно што нас обележава и што нас чини каквим јесмо.

"Свако онај ко је с резигнацијом одбио да буде оно што јесте и што једино може бити губио се у времену и простору. Покушавао је да се прикаже другачијим, различитим, да вредности и тековине наше представи као ругло, да је све туђе, лепше и боље. Некада је та негација себе и свога ишла у самонегацију и аутошовинизам", навео је Вучевић.

Истакао је да се тај бунт против самог себе на крају увек завршавао погубно, јер се на тај начин увек радило у корист своје штете.

"Ово важи како за појединце, тако и за читав народ. И нације, и појединци утемељени у свом бићу имају једну велику предност. Свесни себе својих мана и врлина, они могу да бирају пут успеха, јер постоји нешто што нам струји кроз крвоток, кроз мишице и кроз цео организам и нешто што надахњује нашу душу, нешто што нас држи и вуче ка напред", навео је Вучевић.

Како је Вучевић навео, то нешто је вера и да је вера све.

"Вера у себе и свој род, вера у брата, у мајку, у оца. Вера у бога, у народ. Вера да смо били синови, ћери царски, да је за оним брдима разорен двор и да је мојега цара баш тамо једном био јуначки збор. И вера да ћемо спокој наћи кад Србин више не буде роб. И на овом месту је, драга браћо, био управо један такав збор и ту су се окупили они који нису имали ништа и имали су све", истакао је Вучевић.

Додик: Овај дан и у Републици Српској славе као свој, окупили смо се да покажемо саборност

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је уверен да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво, где год се наш народ налазио.

"Да је оно (јединство) васионско, да оно у себи има све оно што нас учи вера. И све оно што смо кроз традицију преносили с колена на колена", рекао је Додик на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије у Орашцу.

Он је додао да људи у Републици Српској славе овај дан као свој дан и поручио да то не може "нико да им забрани".

"Окупљени смо да покажемо управо ту нашу саборност и окупљање. Захваљујем државном руководству Србије на челу са председником Вучићем, што је имало осећај да све важне празнике и за Србију и за Републику Српску славимо и обележавамо заједно", навео је Додик.

Епископ Јован: Народ који се не сећа својих претходника није достојан своје садашњости

Епископ шумадијски Јован поручио је данас у Орашцу на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије да народ који се не сећа својих претходника и прошлог времена није достојан ни садашњости, нити будућности.

"У животу је важно сећање, да се сећамо претходник и покојника, наше дивне прошлости, истина, мукотрпне и дуготрајне, али истрајне историје нашег народа, јер народ који се не сећа претходника и прошлог времена, тај народ није достојан ни садашњости, ни будућности", рекао је епископ Јован који је служио помен устаницима.

Како је истакао епископ, наши преци су се окупили на Сретењу како би бранили крст.

"Зато их имајмо на уму не само од године до године када се овде сабирамо, него имајмо на уму све наше претке и наше миле и драге покојнике, да се ми њих сећамо у молитвама, а ако се ми њих сећамо у молитвама, они ће се заиста сећати и нас пред Богом", нагласио је епископ Јован.

Почела централна церемонија у Орашцу

У Орашцу је данас почела централна државна церемонија поводом Дана државности Србије коју предводи потпредседник Владе Србије и министар одбране, као изасланик председника Републике, Милош Вучевић.

Обележавање Дана државности почеће поменом за покој души прецима, Карађорђу и устаницима, који ће, како се очекује, служити епископ шумадијски Јован.

Присуствују и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар за бригу о селу Милан Кркобабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић, министарка правде Маја Поповић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар за јавна улагања Марко Благојевић.

Такође присуствује и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар унутрашње и спољашње трговине Томислав Момировић, министарка здравља Даница Грујичић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и представници дипломатског кора.

Гашић: Наставимо да чувамо мир и слободу

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић честитао је празник грађанима.

"Следећи стопе својих предака, на нама је да данас поносни на њихову борбу, наставимо да чувамо мир и слободу, своју независност за генерације које долазе. Живела Србија!", написао је Гашић на својој Инстаграм страници.

Мали: Живела Србија

Празник је честитао и министар финансија Синиша Мали.

Гугл у бојама српске заставе у част Дана државности

Интернет претраживач "Гугл" је поводом Дана државности који се данас обележава у Србији своју насловну страну обојио бојама српске заставе.

Клик на заставу води на страницу на којој пише да је данас Дан државности Србије, а приказан је ватромет у бојама заставе Србије.

Србија данас обележава Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак, а истог датума 1835. проглашен је први српски Устав.

Дачић: Сретење нас подсећа колико је важно да чувамо нашу слободу и нашу независност

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је грађанима Србије честитке и најбоље жеље поводом Дана државности истакавши да тај празник подсећа колико је важно очување слободе и независности.

Сретење, како је истакао, нас увек подсећа колико је важно да чувамо нашу слободу и нашу независност, јер оне нам нису дате заувек, њих увек морамо да гајимо, и да бранимо ако треба.

"Тако и данас, када се пред нашом генерацијом постављају велики изазови, које решавамо мислећи и на наше славне претке, а још више на наше младе генерације на којима Србија остаје. Свим грађанима Србије желим срећан Дан државности, да га проведу у миру и породичној слози, и да заједно наставимо да градимо слободну, независну и јаку Србију", наводи се у честитки министра Дачића.

Вучић честитао празник

Председник Србије Александар Вучић честитао је Дан државности на друштвеним мрежама.

"Живела Србија", написао је српски председник.

Селаковић положио венац на Споменик Незнаном јунаку

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као изасланик председника Србије, уписао се у Спомен књигу, након полагања венаца код Споменика Незнаном јунаку на Авали, а поводом обележавања Дана државности.

Венац је положио у пратњи начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића и команданта Гарде бригадног генерала Николе Дејановића.

"Слобода је била и остала и биће идеја водиља и главна вредност за коју су се бориле, боре и за коју ће се борити генерације грађана Србије, напајајући се примером јунаштва српских устаника из 1804. и 1815. и мудростима полтичке и дипломатске вештине уставобранитеља из 1835. године. Српском народу и свим грађанима Србије држава је била и биће гарант слободе, а слобода шанса за развој и напредак. Живела Србија!", уписао је Селаковић у спомен књигу.

Церемонија је отпочела интонирањем државне химне Републике Србије "Боже правде" и минутом ћутања.