Србија и Балкан

Убица Срба с Озрена званично у бекству

Један од ретких Бошњака правоснажно осуђених за покоље српских цивила на подручју Озрена и Возуће 1995. године побегао пред рок за одлазак у затвор
Убица Срба с Озрена званично у бекствуwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Осуђени ратни злочинац и командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиб Махмуљин званично је у бекству и очекује се да ће за њим бити расписана потерница Интерпола.

Махмуљин се последњег дана законског рока није предао државним органима за одлазак на одслужење осмогодишње затворске казне на коју је осуђен због ратног злочина над Србима Возуће и Завидовића, преноси Танјуг.

Како се раније спекулисало, он је одмах по изрицању пресуде отпутовао у Турску, наводно на лечење, али Суду није достављена неопходна медицинска документација.

Махмуљин се све време суђења бранио са слободе, а након изречене пресуде нису му одређене казнене мере.

Надлежни органи су наводно за његово напуштање БиХ сазнали тек по његовом нестанку.

Како су пренели бањалучки медији, за Махмуљином ће бити расписана међународна потерница, али се не искључује могућност да је он од нестанка пре пола године већ прибавио турско држављанство.

Суд БиХ је Махмуљину изрекао правоснажну пресуду од осам година због почињеног ратног злочина над српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Махмуљин је до септембра 1994. командовао јединицама злогласног одреда "Ел Муџахид", а после тог датума постао  је командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ. Махмуљин се, наводно, хвалио како су његови "муџахедини" Алији Изетбеговићу послали 28 одсечених глава српских војника.

Махмуљину је суђено за ратне злочине извршене у периоду од јула до октобра 1995. године на подручју Возуће, где је убијено око 50 заробљених Срба. Суд БиХ га је 22. јануара 2021. првостепено осудио на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године. Након жалбе одбране, апелационо веће суда БиХ га је 28. априла 2022. правоснажно осудило на осам година.

image
VV inauguration
banner