Србија и Балкан

Додик са Лукашенком: Изузетно добар састанак, привреда главна тема, настављамо да сарађујемо

Белорусија је увек спремна да пружи помоћ и подршку Републици Српској, истакао је Лукашенко
Додик са Лукашенком: Изузетно добар састанак, привреда главна тема, настављамо да сарађујемо© Tanjug/ Belarusian Presidential Press Service via AP

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је имао изузетан састанак са председником Белорусије Александром Лукашенком у Минску.

"Захвалио сам за подршку Републици Српској. Разговарали смо о привредној сарадњи и настављамо да сарађујемо", истакао је Додик након састанка.

Истакао је да Лукашенко разуме све процесе, преноси РТРС.

"Никада нећемо заборавити да је Лукашенко био у Београду 1999. године када је бомбардован наш народ", навео је Додик.

Нагласио је да ће се поново сусрести са Лукашенком за два дана у руском граду Казању.

Навео је да постоји разумевање и по питању санкција које је увео Запад. 

"Поздрављам начин на који Белорусија функционише упркос санкцијама. И Српска је у сличним околностима, али уз јасну визију и одлучно вођство, напредак је видљив", истакао је Додик, напоменувши да Српска и БиХ нису увеле санкције Белорусији, преноси бањалучки "АТВ".

Додик је коментарисао и однос Српске према НАТО и ЕУ.

"Окружени смо НАТО-ом и ЕУ. Наша политика је да се не придружујемо НАТО и због тога трпимо притиске", рекао је председник Српске.

Он је додао да су неки од услова уласка БиХ у ЕУ неприхватљиви.

"Са ЕУ имамо статус кандидата, 21. марта очекујемо датум за преговоре, немамо превеликог ентузијазма због тога. Унија је припремила шест милијарди евра за западни Балкан, али један од услова је да се у образовање убаце стандарди у вези са ЛГБТ, што наше друштво не дозвољава",  рекао је Додик.

Лукашенко: Увек смо спремни да подржимо Српску

Белорусија је увек спремна да пружи помоћ и подршку Републици Српској, рекао је белоруски председник Александар Лукашенко на састанку са председником Републике Српске Милорадом Додиком 19. фебруара у Минску, преноси белоруска државна агенција Белта.

"Поздрављам ваш рад. Треба да знате да ако вам нешто у Белорусији одговара у технолошком, пољопривредном, индустријском или здравственом смислу, ми вам увек радо помажемо и подржавамо", рекао је белоруски лидер Додику.

Додик се након Лукашенка састао и са премијером Белорусије Романом Головченком.

"У овим тешким временима имамо одличну сарадњу. Дошли сте у Белорусији на челу веома репрезентативне делегације и то говори о вашој великој заинтересованости за сарадњу с нама", рекао је Головченко током састанка.

Истакао је да је Белорусија спремна да помогне развоју Српске.

"Имамо већ и конкретне правце наше могуће сарадње. То је пољопривредна опрема и имаћемо те испоруке упркос потешкоћама у логистици", навео је Головченко.

Рекао је да ова посета представља нови подстицај за развој односа.

"Ми добро знамо колику пажњу ви посвећујете развоју економије Републике Српске. Можемо констатовати да постижете веома добре резултате упркос катаклизмама на европском континенту. И наравно Белорусија као земља моћне индустрије спремна је да да свој допринос вашем развоју" навео је премијер Белорусије.

Истакао је да Белорусија зна да БиХ захваљујући Српској није увела санкције Белорусији.

Додик ће се састати и са председником белоруске Академије наука, преноси Танјуг.

image