Србија и Балкан

Куртијева самопројекција: Београд агресиван према Приштини да би се доказао руском председнику

Приштински премијер показао колико му смета што се Србија наоружава, а како је навикнут на поданички однос према својим спонзорима, тврди да и Београд има такве односе са Русијом
Куртијева самопројекција: Београд агресиван према Приштини да би се доказао руском председникуGetty © Ferdi Limani

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да није тачно да се Србија наоружава да би се бранила, јер како каже, нема од чега да се штити.

"Србија купује оружје због свог агресивног устава и својих српских пројеката. Конкретно, купује оружје од Руске Федерације и Кине, јер по мом уверењу, жели да докаже Кремљу да делује у складу са Путиновом политиком, тачније да је агресивна према Косову. Често смо чули тезе да Београд има добре односе са Москвом јер им је Русија потребна због Косова. Рекао бих да је то тачно, али не у потпуности", каже Курти.

Додаје да је Београд агресиван према Приштини да би се доказао руском председнику.

"Зато што Путин никоме не верује и као спорни диктатор, потребно је да му се докажу они које сматра за пријатеље. То ради председник Србије Вучић који куповином оружја и агресивним изјавама о Косову доказује лојалност председнику Русије", тврди Курти.

Курти је поновио да ће отићи у Брисел ако га позову да потпише споразум са Београдом.

"Ако нас позову да потпишемо споразум, сигурно ћу отићи. Био сам конструктиван и посвећен чак и када смо били у Бриселу, али се не може рећи да је рунда преговора била успешна. Ово радим за ЕУ, али и зато што морамо да имамо нормалне односе са Србијом. Што се мене тиче, односи би били нормализовани још прошле године, али како то није учињено у фебруару и амрту 2023, може да буде у фебруару и марту 2024, што да не", рекао је Курти.

Он је казао да је са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом разгоаврано о дијалогу и значају потписивања споразума.

"Није ми речено да ће бити позива на састанак на високом нивоу у Бриселу. Ако га добијемо, наравно да ћемо га разморити. Понављам да је Србија до сада кршила досадашње споразуме, што је кулминирало писмом премијерке Брнабић, чиме је практично Београд иступио из споразума", каже Курти.

image