Ђајић за РТ Балкан након прегледа Младића у Хагу: Доминантне су кардиолошке и неуролошке тегобе

Генерал се јако обрадовао нашем доласку, био је комуникативан и разговарали смо о свим његовим здравственим тегобама, рекао је за РТ Балкан директор УКЦ Републике Српске професор доктор Владо Ђајић

Директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић огласио се за РТ Блакан након обиласка Ратка Младића у притворској јединици у Схевенингену и указао да код генерала преовладавају неуролошке и кардиолошке тегобе.

"Били смо у Схевенингену, у притворској јединици код генерала Ратка Младића. Разговарали смо са генералом о његовим здравственим тегобама и проблемима, разговарали смо и са његовим лекарским тимом који ради овде у притворској јединици. Погледали смо медицинску документацију и детаљно га прегледали", рекао је Ђајић.

Добро је, каже Ђајић, што је лекарски тим баш у овом саставу.

"У тиму смо били: кардилог-доктор Никола Шобот, неуролог-доктор Синиша Миљковић, и форензичар психијатрије доктор Милан Стојаковић, и ја као професор неурологије и дугогодишњи шеф одељења за церебро-васкуларне болести. Направили смо план за сутрашњу посету, а након тога ћемо донети конзилијарну одлуку и мишљење са даљим препорукама за лечење. То ћемо послати лекарима у Схевенингену и породици генерала Ратка Младића", навео је наш саговорник.

Директор УКЦ Републике Српске истакао је значај доласка српских лекара у посету генералу Младићу. Како је рекао, све је протекло јако емотивно.

"Генерал се јако обрадовао нашем доласку, био је комуникативан и разговарали смо о свим његовим здравственим тегобама: како су почеле, како напредују, какве лекове пије, итд. Значајно је што је био у могућности да све тегобе и симптоме каже на српском језику, то значајно олакшава рад лекара, јер је некада странцима теже због језичке баријере."

Како је истакао Ђајић, "све је протекло јако емотивно и дирљиво и овим смо јако усрећили генерала Ратка Младића".

У складу са правима заштите приватности пацијента, али и прописима из Схевенингена, јавност и медији ће бити обавештени о ономе што сутра српски лекари донесу као закључак након детаљног прегледа генерала Ратка Младића.