Србија и Балкан

Белгија одбила да испоручи оптуженог за злочине у Дервенти

У добојском Окружном суду потврђено је да је донесена наредба о повлачењу међународне потернице за оптуженим, која је била расписана раније, јер је био недоступан током истраге
Белгија одбила да испоручи оптуженог за злочине у ДервентиGetty © Pierre Crom

Жељко Пудић, против кога је потврђена оптужница за злочине над српским цивилима у Дервенти, неће бити изручен БиХ јер има држављанство Белгије, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву и Окружном суду.

Тужилаштво у Добоју је путем Окружног суда добило захтев од правосудних органа у Белгији за достављање одређене документације ради покретања истраге против Пудића, након што је захтев за екстрадицију оптуженог у БиХ одбијен због белгијског држављанства.

"По наведеном захтеву путем Министарства правде у Савету министара прослеђена је одређена документација правосудним органима у Белгији, те још није одлучено о уступању предмет", наводе у Тужилаштву у Добоју.

Оптужница, која је потврђена 19. маја прошле године, терети Пудића да је у својству припадника 103. дервентске бригаде Хрватског вијећа одбране (ХВО) у логору у згради бившег Дома ЈНА у Дервенти учествовао у убиству једног цивила српске националности, те у противправном затварању цивила које су тукли други, непознати припадници ХВО-а.

У добојском Окружном суду потврђено је да је донесена наредба о повлачењу међународне потернице за оптуженим, а која је била расписана раније, јер је био недоступан током истраге.

Захтев за уручење оптужнице Пудићу, Окружни суд је у мају прошле године упутио и надлежнима у Хрватској, с обзиром на то да оптужени има адресу и у Загребу.

image
VV inauguration
banner