Реакција ОХР на зближавање Српске и БРИКС-а: Ентитети нису субјекти међународног права

Председник Републике Српске Милорад Додик предложио је да БиХ поднесе захтев за чланство у БРИКС-у, економској групацији у којој се налазе Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република

Канцеларија високог представника у БиХ Кристијана Шмита (ОХР) реаговала је на очекивања представника Републике Српске да ће тај ентитет имати прилику да добије статус посматрача при БРИКС-у.

"Чињеница: Република Српска је ентитет у оквиру државе, а не суверена држава сама по себи. Она је део Босне и Херцеговине. Устав Босне и Херцеговине не оставља било какав простор за 'суверенитет' ентитета. Ентитети по својој природи нису субјекти међународног права", навели су из ОХР на друштвеној мрежи Икс.

Кристијан Шмит у Републици Српској није признат за високог представника јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Председник Републике Српске Милорад Додик предложио је да БиХ поднесе захтев за чланство у БРИКС-у, економској групацији у којој се налазе Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република.