Србија и Балкан

Тражи се решење за српски динар: Представници приштинске банке иду у Брисел

Централна банка у Приштини одавно је изразила спремност да се ангажује и састане са Народном банком Србије (НБС), како би олакшали избор најлакшег начина преноса средстава на рачуне корисника
Тражи се решење за српски динар: Представници приштинске банке иду у Брисел© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Дан уочи састанка у Бриселу о забрани коришћења динара као средства плаћања на тзв. Косову, представници приштинске Централне банке потврдили су да ће на њему учествовати, открива "Коха диторе".

Представници банке су подсетили да су већ изразили спремност да се ангажују и састану са Народном банком Србије (НБС).

"Централна банка Републике Косово (ЦБК) је одавно изразила спремност да се ангажује и састане са Народном банком Србије (НБС), како би олакшала избор најлакшег начина за преноса средстава путем банкарских канала на рачуне корисника (у еврима). У том смислу, такође се одазива на позиве када је то потребно, за овакве информативне састанке, као што је то континуирано радила", наводи се у одговору ЦБК-а.

За састанак заказан за уторак, Влада није јасно ставила до знања ко ће тачно представљати тзв. Косово. Србију ће, с друге стране, како је до сада потврђено,  представљати шеф Канцеларије за КиМ и главни преговарач Петар Петковић.

Клисман Кадију, саветник за медије заменика премијера Бесника Бисљимија, није појаснио ко ће да иде на састанак, већ је само казао за "Коху" да главни преговарач и чланови преговарачког тима неће учествовати на овом састанку.

И портпаролка Европске уније, Набила Масрали, данас је саопштила то да су учешће на сутрашњем састанку у Бриселу потврдиле обе стране, и Београд и Приштина.

"Сутрашњи састанак фокусираће се на решења и питања поводом недавне одлуке о готовинском промету Централне банке Косова. Почеће ујутру и биће у регуларном формату дијалога. Обе стране су, колико ја знам, потврдиле учешће", казала је Масрали, додајући да ће се више детаља знати касније.

Није коментарисала констатацију новинара о томе да Бесник Бисљими одбија да дође на састанак у Брисел.

image