Србија и Балкан

Вучић: Нова фабрика "Нестле" у Сурчину направљена без субвенција

Компанија "Нестле" је раније саопштила да ће у нову фабрику хране на биљној бази у Сурчину уложити 67 милиона швајцарских франака
Вучић: Нова фабрика "Нестле" у Сурчину направљена без субвенција© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у Сурчину свечаном отварању нове фабрике компаније "Нестле" за производњу оброка на биљној бази.

Вучић је на почетку обраћања рекао да је сасвим случајно на сајту "Нестлеа" нашао књигу о оснивачу компаније.

"Ви од прве линије видите да је реч о човеку који је прешао преко свих животних препрека и долази до овога. А на почетку живота је све било против њега", рекао је Вучић.

"Такав човек би требало да представља савршен узор за бољу Србију. Ми смо овде били заједно пре две године. Тада нам се чинило - догађај као догађај, дошли смо да отворимо радове. Швајарска прецизност и марљиви српски радници урадили су нешто - дивну фабрику, модерну, чисту. Направили су модерну фабрику, 220 запослених, људи су овде задовољни", додао је.

Како је истакао, компанија "Нестле" није тражила никакве подстицаје од Србије.

"Највише волим кад је то тако. Ми не бежимо од тога, да су нам тражили, ми бисмо учествовали у томе, помогли бисмо инвестицију, зато што је она важна за наше људе", поручио је председник.

Вучић је истакао да Србија на данашњи дан има више од четири милијарде евра на рачуну.

"Новац нам није потребан. Потребно нам је нешто што може да значајно допринесе убрзаном развоју и приближавању у будућности онога што смо зацртали", рекао је Вучић.

Он је истакао да је из Швајцарске у последњих 12 година у Србију дошло 2,4 милијарде евра директних инвестиција.

"Ми се надамо да то може да буде још много више. Ми желимо да привучемо још много швајцарских компанија да улажу у нашу земљу", рекао је Вучич.

Он је нагласио да је Србија најзаинтересованија за јединствено тржиште Европе од свих земаља Западног Балкана и да се то видело на последњем самиту у Скопљу.

"Све моје колеге су негде биле заинтересоване за то како ће кроз Агенду раста да добију неки евро у буџет. Ми смо били најзаинтересованији за све ово друго што суштински доприноси развоју и региона и наше земље. И потпуно сам уверен да ћемо бити најбрже припремљени и зато што је Србија економија која чини више од 50 одсто укупне економије Западног Балкана и чак 62 одсто укупних привучених страних инвестиција у Западни Балкан", навео је председник.

Вучић је нагласио да је Србији потребно да што пре обезбеди приступ до јединственог европског тржишта, али да тај пут није нимало лак.

"Када све те проблеме превазиђемо и када се договоримо са европским државама, то ће бити огроман корак напред и огромна прилика за даљи и убрзани развој", рекао је председник.

Нагласио је да у Србији имамо проблем са фабрикама за производњу хране и све смо их изгубили 1990-тих и 2000-тих.

Вучић је нагласио да Србија има велику сировинску базу, да узгаја скоро све ратарске производе, али да је потребно не само да их извози као сирове производе већ и у виду компота, џемова других готових производа.

"Данас ту управо дајемо највеће субвенције, а немамо коме да их дамо. Сви они, који желе да учествују, Србија је спремна. У Ваљеву, Косјерићу, Књажевцу и свим другим деловима, треба нам то и можете да рачунате на подршку државе", нагласио је председник.

Вучић је захвалио компанији "Нестле" на томе што је изабрала баш Србију и додао да је за Србију велика част што се нашла на Нестле мапи.

Генерална директорка компаније за "Нестле" Србија, Црна Гора, Северна Македонија Маријана Давидовић рекла је да је ова инвестиција вредна више од 80 милиона евра.

"Желимо да намирнице узгајамо локално, да их прерадимо и да након тога извеземо на тржиште ЕУ, све у нашој фабрици која је еколошка. Фабрика је почела изградњу пре две године, сваког дана је 2.000 људи радило градећи фабрику", нагласила је она.

Присутнима се обратио и директор компаније "Нестле" за тржиште Југоисточне Европе, Алесандро Занели.

"Ово је само један елемент у овом путовању, важан је за Сурчин. Већ имамо једну фабрику овде која је наш понос. Милиони који смо уложили у ову фабрику само је део инвестиција које планирамо у 'Нестле' Србија" рекао је он.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид рекао је да се сећа колико је био срећан пре две године када је био на завршетку изградње прве фабрике.

"Данас смо овде да обележимо отварање. Желим да честитам компанији 'Нестле' на успешном пословању у Србији", нагласио је.

Истакао је да је Швајцарска један од највећих страних инвеститора у Србији.

Обилазак фабрике

Председеник је током обиласка разговарао са челницима фабрике о томе како је текла изградња, а представљен му је и процес производње.

Он је истакао да је фабрика направљена без државних субвенција.

"То су инвеститори које највише волимо, којима нису потребне субвенције државе", нагласио је председник.

Вучић се интересовао да ли на Западу постоји све већа потражња за том врстом производа и добио потврдан одговор, уз напомену да је код нас тај сегмент, осим посних производа, још у повоју.

Вучић је кратко разговарао и са радницима фабрике и пожелео им срећан рад.

Представљен му је процес производње, као и производи који се у погону праве - бургери, ћуфте...

"За нас је важно што ће се то извозити у Европу", рекао је председник.

Како се наводи у саопштењу, кроз нову инвестицију у фабрику у Сурчину, компанија "Нестле" наставља да улаже у српску привреду и људе, истовремено бринући о природном окружењу заједнице у којој послује.

На овај начин компанија остаје посвећена одрживом пословању, обухватајући примену најнапреднијих технологија производње, коришћење обновљиве енергије и ефикасно управљање отпадом, додаје се.

Компанија "Нестле" је раније саопштила да ће у нову фабрику хране на биљној бази у Сурчину уложити 67 милиона швајцарских франака и да ће се она простирати на 18.440 квадратних метара и имати производни капацитет од 12.000 тона годишње.

Најављено је да ће производи из новог погона бити пласирани на тржишта Француске, Немачке, Холандије, Италије, Шпаније и Велике Британије.

image