Годину дана споразума из Брисела: Бисљими тврди да Србија наставља да спречава "нормализацију"

Главни преговарач тзв. Косова Бесник Бисљими позвао је да се договорени споразуми спроведу "што је пре могуће"

Заменик премијера тзв. Косова, Бесник Бисљими, уједно и главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом, рекао је да Србија и даље одбија потписивање Бриселског споразума и његову примену, годину дана након споразума.

Он је у уторак на Фејсбуку написао да Србија насилним актима "снажно кочи напредовање на путу ка пуној нормализацији односа и међусобном признању".

Према речима заменика премијера привремених приштинских институција, тзв. Косово остаје конструктивно и ангажовано у пуној и безусловној примени Основног споразума и Анекса из Охрида.

"После договора у Бриселу и Охриду, уцењивали су и претили косовским Србима да не учествују на локалним изборима у априлу. Месец дана касније напали су наше институције, Кфор и новинаре, киднаповали три полицајца на нашој територији, напали север земље 24. септембра у Бањској, војне трупе су се приближиле нашој граници и као јасну и отворену претњу изјавили су да неће признати суверенитет и територијални интегритет 'Републике Косово', и званично, писаним путем одбили Бриселски споразум кроз писмо премијерке Брнабић у децембру", навео је Бисљими. 

Он је додао да је све ово "за само годину дана доказало да Србија снажно кочи напредовање на путу пуне нормализације односа и међусобног признавања".

Главни преговарач тзв. Косова позвао је да се договорени споразуми спроведу "што је пре могуће", јер су, према његовим речима, "региону потребни развој и просперитет, хармонија и добросуседски односи између земаља".