Дачић међународној заједници: Хоће војну интервенцију у Украјини, а не могу да реше Куртија

Да ли то неко нама вређа интелигенцију, питао се шеф српске дипломатије Ивица Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да Београд од међународне заједнице очекује став који је у интересу дијалога, а не акције које показују да немају решење за тзв. косовског премијера Аљбина Куртија.

Дачић је на заједничкој конференцији за медије са министарком иностраних послова Централноафричке Републике Силви Баипо Темон у Београду, казао да се паралелно одвијају процеси Куртијеве опструкције дијалога и покушај органа ЕУ да се у преговарачки оквир Србије, у Поглавље 35 убаци одредница пуна имплементација Охридског споразума.

Он је навео да се и данас у Бриселу разговара о питањима Куртијевих једностраних акција, ометања дијалога, опструкције, жеље да се протерају Срби са Косова, а да Курти све време говори да он не жели да прича о томе јер је то унутрашње питање Косова.

"Међународна заједница каже на то да не зна како да га натера. Ја морам да питам каква је то међународна заједница? Па, чекајте - бомбардоваше Србију, Ирак, Авганистан, убише Бин Ладена у Пакистану, сада се припремају за учешће у војној интервенцији у Украјини, а не могу да реше Куртија. Да ли то неко нама вређа интелигенцију? Ми око тога очекујемо став који није у интересу Србије, већ дијалога, да се да подстицај дијалогу, а не да Курти стално измишља нове теме и показује Србима да треба да се иселе са Косова", поручио је шеф српске дипломатије.

Говорећи о ставу Централноафричке Републике према статусу Косова, Дачић је испричао да је био у посети у марту 2018. када је разговарао и са председником и претходником Баипо Темон.

"Нас је занимао однос, став према питању Косова. Они су ми рекли да немају о томе папире, податке и Централноафричка Република је у јулу 2019. године, да не бисмо расправљали да ли јесте или не, послала нама ноту у којој признаје територијални интегритет Србије, односно повлачи свако тумачење да ли постоји или не неки папир из оног времена о њиховом евентуалном признању Косова", казао је Дачић.