Србија и Балкан

Састанак Додика и Лаврова: Критиковали мешање Запада у питања БиХ

Додик је уочи почетка састанка са шефом руске дипломатије разговарао и са портпаролком Министарства спољних послова Руске Федерације Маријом Захаровом
Састанак Додика и Лаврова: Критиковали мешање Запада у питања БиХ© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR/ bg

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и председник Републике Српске Милорад Додик данас су на састанку у Анталији констатовали да је злонамерно и незаконито мешање Запада кључни фактор за компликацију политичке ситуације у БиХ, саопштило је руско министарство спољних послова.

Како је наведено, говорило се такође и о реализацији договора постигнутих након састанка председника Русије Владимира Путина и председника РС Додика у Казању 21. фебруара, са акцентом на интензивирању пројеката билатералне сарадње.

У саопштењу се наводи и да је потврђена подршка Русије спровођењу Дејтонског споразума, као јединој основи за обезбеђивање стабилности, безбедности и развоја у земљи и региону у целини.

Како је Додик рекао након састанка, реафирмисани су и пројекти изградње гасовода.

"Обавестили смо Лаворва да се реализују неки пројекти, који су претходно договорени, један од тих пројеката је изградња српско-руског храма у Бањалуци. Лавров је за то заинтересован, јер је једном приликом присуствовао локацији, на којој се гради храм. Рекао сам да очекујемо да ће се прва звона тог храма освештати до краја године", рекао је Додик.

Додик је навео, да су разговорали и о ситуацији у свету.

"Мислим да више нико не рачуна на конзистентност Запада и Америке, јер су обележја те политике дупли аршини", навео је Додик.

Како је истакао, оно што је кључно о односима Русије и Запада, јесте да Запад није поштовао договор (из Минска).

"Руси су једно јасно рекли, да желе да остану у том договору, када су видели да су преварени, одлучили су да бране своје ставове", истиче Додик.

Како је додао, на састанку било је речи и о привредној сарадњи, односно да се покрене прича о изградњи гасовода.

"Мораћемо наћи начин да то решимо, да је то реализовано раније, имали бисмо већи прилив страних инвестиција. Мислим да су нам ту Бошњаци направили велику штету. Та озбиљна прилика, урушена је од стране Бошњака и Сарајева, то треба да се зна", нагласио је Додик.

Додик је уочи почетка састанка са шефом руске дипломатије разговарао и са портпаролком Министарства спољних послова Руске Федерације Маријом Захаровом.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поздравила је Лаврова на почетку састанка.

"Високо ценимо принципијелну позицију Русије према БиХ, базирану на доследном поштовању Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ", написала је Цвијановић на Инстаграму.

"Сагласни смо да је унутрашњи дијалог, а не страни интервенционизам, једини пут ка бољој и успешнијој будућности", додала је.

Цвијановић је претходно присуствовала панелу у оквиру Дипломатског форума у Анталији на којем је говорио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Састали се Додик и Орбан

Додик се састао данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном на маргинама дипломатског форума у Анталији.

"Разговарали смо о заједничким пројектима у Српској. Констатовали смо да се добро реализују", навео је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да је тема разговора била и посета Орбана Бањалуци.

image