Србија и Балкан

Додик: Орбан ће брзо посетити Бањалуку, Ердоганов приступ уравнотежен

Председник РС налази се у Анталији на дипломатском форуму
Додик: Орбан ће брзо посетити Бањалуку, Ердоганов приступ уравнотежен© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Mађарски премијер Виктор Орбан веома брзо ће посетити Бањалуку, поручио је из Анталије са Дипломтског форума, председник Републике Српске Милорад Додик, потврђујући да је сарадња са Мађарском на веома високом нивоу.

"Дипломатски форум у Анталији могу оценити као веома успешан, јер је то била прилика за разговоре са бројним лидерима држава, а све с циљем разумевања позиције Српске и јачања економије кроз пројекте", нагласио је Додик.

Додик је подсетио да је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о односима на свим нивоима.

"Турска остаје посвећена ономе што је БиХ и то нама није изненађење, али је важно рећи да Ердоган има уравнотежен приступ који каже да треба да се склоне странци и да се направи унутрашњи договор", поручио је Додик.

Додик је нагласио да су изнесени конкретни предлози о кредитном аранжману када је реч о ауто-путу Београд–Сарајево.

"Ту је застој јер у ФБиХ не могу да одреде трасу куда треба да се гради ауто-пут. Мислим да је се може разговарати о томе да федералне страна подржи део аранжмана са Републиком Српском, а они када буду спремни ми ћемо подржати", рекао је Додик.

Додик је нагласио да једна компанија из Турске гради и Хидроелектрану Мрсово.

"Вредност тог пројекта је 100 милиона евра. То је ХЕ која ће бити у потпуном власништву Републике Српске", истакао је Додик.

Председник Српске јутрос је разговарао са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром, а јуче је имао састанке са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром иностраних послова те земље Питером Сијартом.

Додик и Цвијановић јуче су разговарали и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

image