Србија и Балкан

Сарацин: Тражио сам да Србија уведе санкције Русији, Куртијев однос према међународној заједници лош

Мануел Сарацин захтевао је да Србија крене на пут ка ЕУ и тражио од Београда да уведе санкције Русији
Сарацин: Тражио сам да Србија уведе санкције Русији, Куртијев однос према међународној заједници лош© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин оценио је да однос који премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има према међународној заједници није добар, јер "није у дугорочном интересу Косова да губи могућност ка интеграцији у Европску унију".

"Пут којим Куртијева Влада корача у дијалогу, на дужи рок, бојим се да то можда неће бити добро и у интересу Косова за приближавање Европској унији. Страхујем да би то могло водити више у правцу опадања самопоуздања и губитка могућности да се иде ка ЕУ", нагласио је Сарацин у интервјуу за Еј-Би-Си њуз.

Он је рекао и да је захтевао да Србија крене на пут ка ЕУ и тражио од Београда да уведе санкције Русији.

Немачки изасланик је прокоментарисао и самите одржане у Тирани и позвао да се "прошлост не користи за појачавање националистичких осећања", већ да земље Западног Балкана заједно раде на кретању ка Европској унији.

"Мислим да не треба потценити ову општу идеју самита који је организован да покаже да су Молдавија, Украјина и земље Западног Балкана заједно и да заједно могу много да постигну и да треба да се виде позитивно, разумеју. Знајте да ће сваки добар корак једне од ових земаља помоћи и другима. Ово је веома позитивно. Оно што сам осетио као атмосферу међу лидерима било је веома важно", нагласио је Сарацин.

Он се дотакао и тога да је Тирана могла да пружи прилику за билатерални састанак председника Србије и Украјине Александра Вучића и Владимира Зеленског.

"Тај сусрет је имао неке важне циљеве, можда чак и од користи за српску страну", закључио је Сарацин.

image