Наставак суђења Додику и Лукићу због непоштовања одлука Шмита

Расплет ситуације је јасан. Српска ће победити и биће још јача, а Шмит не може остати ни историја БиХ јер никада није ни постојао, поручио је председник РС Милорад Додик

Пред Судом БиХ за данас су заказана рочишта у процесима који се воде против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат као високи представник.

Оба рочишта заказана су за 13 часова у истој судници, иако је предмете Лукића и Додика раздвојио 17. фебруара судија Мирсад Стрика, који је водио овај процес пре него што је додељен судији Сени Узуновић.

Додику је оптужница прочитана на рочишту 5. фебруара, а Лукићу 13. фебруара.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је процес у којем се суди представницима институција Српске зато што се залажу за владавину закона, која је једна од најважнијих ствари за БиХ на путу ка ЕУ, највећи апсурд и антиевропски чин.

"Данас сведочимо да се деструктивни фактор на Западу не одриче обрачунавања са Српском преко неуставних тела. Циркус који праве у неуставном суду не може да поништи чињеницу да је власт у Републици Српској направила све да обезбеди реализацију приоритета и усвоји законе који су неопходни за европски пут", написао је Додик на друштвеној мрежи "Икс".

Додик је истакао да су власти у Српској на делима показале да су учиниле све да заживе европски принципи и да један човек који, како је навео, "има подршку неколико моћних земаља да се лажно представља, не може да одлучује о нама и доноси одлуке уместо нас".

"Расплет ситуације је јасан. Српска ће победити и биће још јача, а Шмит не може остати ни историја БиХ јер никада није ни постојао. Остаће само прича да је једном један човек уз помоћ Американаца наметао одлуке једном делу БиХ, који је очекивао да ће вечно њима бити наклоњен, јер га признају иако није именован, а на крају су га и они одбацили", навео је Додик.

Истакао је да је "Шмит ружна прича за БиХ и за целу Европу, прича о наставку колонијалне управе, које треба да се одрекну што пре".

Симулација суђења

Бранилац председника Српске адвокат Горан Бубић изјавио је раније Срни да данас очекује спајање ових предмета и почетак доказног поступка саслушањем сведока Тужилаштва БиХ.

Коментаришући најављено саслушање три инспектора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ који су изузимали документацију из "Службеног гласника", Бубић је рекао да је то само симулација суђења, јер је требало проверити да ли је Шмит именован према поступку предвиђеним мировним уговором.

Бранилац Лукића адвокат Миљкан Пуцар рекао је да ће инспектори бити саслушавани на околности радњи које су предузели, иако ту ништа није спорно, те додао да је то непотребно.