Мандић ослободио Абазовића обавезе чувања тајни из надлежности председника Скупштине

Председник црногорске скупштине је истакао да је уважавање права јавности да зна једно од темељних принципа демократског и слободног друштва

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је да је ослободио лидера опозиционог ГП УРА, посланика Дритана Абазовића, обавезе чувања тајних података из делокруга надлежности председника Скупштине Црне Горе, а у вези са околностима сазнања које су предмет поступака који су у току.

Мандић je на друштвеној мрежи Икс објавио да је послао допис судијама Основног суда у Подгорици и Бару.

"Све што не штети интересима државе, а користи праву јавности да зна, треба да буде доступно свима који одлучују о правима и слободама људи, као и сваком грађанину демократског друштва о питањима која се тичу његовог добра и права на сигуран и слободан живот, написао је Мандић.

Он је истакао да је уважавање права јавности да зна једно од темељних принципа демократског и слободног друштва и "начело којем са поштовањем и искреном приврженошћу и овим одговором желим да дам на неопходној важности".

"Слободна информација је пут до слободног човека. Онај од кога се крије, као и онај који не зна оно што би требало да зна, а тиче се њега или читавог друштва, не може бити неко ко одлучује и доноси одлуке и на тај начин се угрожава демократија и њене врлине", навео је је Мандић.

Зато, како је рекао, из дубоког уверења и пуне привржености уставној демократији и владавини права сматра да није морално крити оно што припада свима, нити спречавати да они који хоће да знају сазнају све што их се тиче а не штети правима других.

"На самом крају, сматрам да би у интересу грађана било да се и друге државне институције на овај начин и у будућности одреде на сличне захтеве судова у Црној Гори", закључио је председник скупштине Црне Горе.