У Подгорици расправа "о миру у Украјини": Како црногорски министар одбране планира да победи Москву

"Важно је и јачање војних капацитета јер тиме би се послала порука Русији да би ширење агресије могло да је кошта", речи су црногорског министра Краповића, преноси портал РТЦГ

На конференцији "Изазови и прилике за мир у Украјини; Еуро-атлантска перспектива" која је јуче одржана у Подгорици и коју је организовао Атлантски савез Црне Горе, говорио је поред осталих и црногорски министар одбране Драган Краповић који је закључио како је решење сукоба "да Украјина мора изаћи као победник и да мора бити чврсто подржана".

"Постоји само један одговор на сва отворена питања а то је да Украјина мора изаћи као побједник и мора бити чврсто подржана. Да би се постигао мир потребно је да се сједне за сто и да се преговара", рекао је поред осталог Краповић, преноси портал РТЦГ.

Црногорски министар одбране изнео је и став да је "с друге стране јасно да се Русија неће повући" и проценио да се "чак, њене операције могу проширити  на балтичке земље, Молдавију".

"Уколико се у Украјини попусти, може доћи до агресије ширих размера. Јасно је да ће рат трајати, тешко је рећи до када. А рекао бих да је лопта у нашем дворишту, односно да смо јединствени по питању подршке у сваком смислу", рекао је даље Краповић. 

 По њему, најважније јесте да се настави политичка, финансијска и хуманитарна подршака Украјини.

"Важно је и јачање војних капацитета, јер тиме би се послала порука Русији да би ширење агресије могло да је кошта", речи су црногорског министра, преноси данас портал РТЦГ.

Краповић је поред овог констатовао и да "један број земаља у региону не прати спољну политику (ЕУ) , осим у делу придруживања Европској унији, као што је Србија".

"Такав приступ је био и предуго толерисан од стране западног свијета. Само ако смо сви исто оријентисани може доћи до трајне стабилности на Западном Балкану и у Европи", закључио је министар.

Поред наведеног, подгорички портал "Борба" јутрос апострофира и Краповићеву оцену да су "територије Украјине окупиране", као и да Русија "нема намеру прекида рата".

 "Борба" преноси и подсећање Краповића изнето на конференцији да се "Руска Федерација противила уласку Црне Горе у Алијансу, а да сада покушава да подрије и тежње Црне Горе ка чланству у ЕУ".

Краповић је, како преноси "Борба", на конференцији нагласио и да је "у неким претходним временима, посебно након обнове независности, огромна количина новца из Руске Федерације ушла у Црну Гору".

"Ту је и пуно руских инвестиција, тако да је остала и одређена инфраструктура која се и данас експлоатише како би се ти утицаји појачали и дезинформационим кампањама пољуљали воља и жеља Црне Горе да буде прва следећа чланица ЕУ", рекао је Краповић, преноси "Борба".

Овај портал закључује да би неко, "слушајући јуче министра како отворено саопштава антируске ставове", а да "претходно нема информације о његовом политичком, идеолошком и идејном педигреу", стекао утисак да слуша неког просечног "америчког јастреба".

 Портал "Борба" тврди и да је Краповић један од власнике фирме "Харашо", која је 2014. године купила две подморнице и које се током сезоне користе у туристичке сврхе и подсећа да "харашо" није украјинска, већ руска реч. 

Конференицији о приликама за мир у Украјини, поред осталих присуствовали су и америчка амбасадорка у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке и украјински амбасадор Олег Херасименко.