Србија и Балкан

Оптимиста Харадинај: Надам се да ће "Косово" бити следећа НАТО чланица

Рамуш Харадинај изнео свој списак жеља након што је Шведска једва ушла у НАТО
Оптимиста Харадинај: Надам се да ће "Косово" бити следећа НАТО чланица© Erkin Keci/Anadolu Agency/Getty Images

Бивши премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај нада се да ће "Косово" постати члан НАТО-а.

Председник Алијансе за будућност Косова честитао је Шведској на уласку у Алијансу, наводећи да би следећа њена чланица могла постати и лажна, самопроглашена држава.

"Политичко-војни савез – НАТО-а ојачан је чланством Шведске као 32. чланице. Надамо се да је сада на реду Косово", поручио је Харадинај.

Оптимистични Харадинај, игноришући чињеницу да се на НАТО састанцима такозвана председница државе представља као "госпођа Вјоса Османи", крајем јануара је снажно лобирао за пријем Приштине у Северноатлантски савез, када се у оквиру посете Сједињеним Америчким Државама, састао са главним директором за Европу и политику НАТО-а Алтоном В. Буландом.

Харадинај је на Фејсбуку објавио објавио снимак са пријема у Пентагону и написао је да је тражио да се покрене процес чланства Косова у НАТО-у.

Харадинај је додао да су тзв. Косово и његова војска спремни да буду чланице раме уз раме са Америком и другим земљама које су саставни део Северноатлантске алијансе.

Косово, иначе, према међународним прописима нема право на сопствену војску, иако свим силама, уз помоћ западних савезника покушава да се милитаризује.

image