Немачка амбасадорка: Укидање динара на КиМ мора да се реши

Србија би у наредном периоду могла да буде мотор за цео регион, сматра немачка амбасадорка у Србији Анке Конрад

Амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад изјавила је да Србија има капацитет да брже напредује на путу у ЕУ и да јој је велика жеља да нова влада и скупштина, заједно са цивилним друштвом, постигну још бржи напредак.

Он је у интервјуу за лист "Блиц" нагласила да би Србија у наредном периоду могла да буде мотор за цео регион и да би било јако добро "ако би се убрзала".

На питање о областима у којима би Србија и Немачка могле да унапреде сарадњу, Конрадова одговара да заједнички економски простор који је инициран из Берлинског процеса и који он подржава, али и сав напредак на путу ка ЕУ могу да повећају атрактивност Србије као инвестиционе локације.

"Пожељан би био и јачи и бољи развој српске економије, српских компанија и то би повећало атрактивност Србије као економске локације, али и као трговинског партнера. То је моја жеља Србији и српској економији", рекла је немачка амбасадорка.

Говорећи о уредби тзв. ЦБК да укине динар на КиМ и томе да ли та ситуација захтева веће укључивање ЕУ, Конрадова каже да укидање динара као валуте на Косову и Метохији мора да се реши у интересу грађана и мора да се ради на томе да постоји прелазни рок.

Она је рекла да би због тога требало да се отворе могућности за снабдевање људи готовином.

"Европска унија је већ у великој мери укључена – имамо специјалног представника господина (Мирослава) Лајчака који је водио разговоре прошле недеље. Ове недеље је био у Приштини, најавио је да ће доћи до нове рунде главних преговарача", рекла је она.

Додала је да је познато да Немачка у великој мери подржава овај процес, односно да је ЕУ већ укључена.

Како је рекла ЕУ може да подстиче решење, отвори могућности за дијалог, али не може уместо Београда и приштине да води тај процес до краја и презентује крајње решење.