Србија и Балкан

Вучић на комеморативној академији поводом погрома: Никад нећемо прихватити независност тзв. Косова

Програм у Народном позоришту је почео интонирањем химне "Боже правде" коју je извео хор етно групе "Златник"
Вучић на комеморативној академији поводом погрома: Никад нећемо прихватити независност тзв. Косова© TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ

У Народном позоришту у Београду завршена је комеморативна академија поводом 20 година од погрома Срба на КиМ, присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Вучић је обраћајући се присутнима на академији рекао да ће данас говорити о 17. марту, о немоћи српске државе, и немогућности, упркос јунаштву српског народа на КиМ да се одбрани од албанске пошасти.

"Покушаћу да дам назнаке и онога што ће бити у будућности и шта нам је чинити. Када од злочина прође 20 година, и то без правде за жртве, без казне за злочинце, поставља се питање, а шта нам после свега остаје? Шта да кажем себи, свету, а понајпре Србима са Косова и Метохије, који су 17. марта 2004. године доживели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1.000 повређено, 4.000 трајно избачено из својих домова, док су им куће девастиране и разорене, а 35 цркава и манастира оштећено и уништено", рекао је Вучић, додајући да није сигуран да постоје праве речи за њих.

Нагласио је да постоји оно што нико не може да нам одузме а то је право на истину.

"Неопходно нам је, и не смемо да је ћутимо, чак ни када нас убеђују да не знамо шта причамо. И ту није никакав инат, то је одбијање да се живи без светла и да се буде заборављен. У свету без принципа, укопаном у ровове, истина је једини бедем иза којег можемо да преживимо. И наравно да неће сви хтети да прихвате истину. Она није пријатна, не уљуљкује у заборав, не може да се избегне. Она боде очи, зато је толико и одбацују", рекао је Вучић.

Погром над Србима на КиМ који се догодио 17. марта 2004. године, како је рекао, имао је само један циљ, а то је независност тзв. Косова.

"То је била организована акција, припремљена, осмишљена акција, а не никакав гнев или бес људи који су видели неправду која се догодила дечацима из Чабра, код Зубиног Потока. Не. То је све било добро припремљено, добро организовано и добро усаглашено, да би управо после тога добијали Ахтисаријев план, Бечке преговоре и пуну независност Косова", рекао је Вучић.

Вучић сматра да данас живимо у свету који насилнички одбија истину и жустро се бори против ње, али да ћемо ми наставити да говоримо истину и ништа друго осим истине.

"Уз то, потура нам се да постоје различите истине као и да се оне које су исте, могу различито тумачити у односу на околности. У Украјини је тако прекршен принцип неповредивости државних граница. Јесте, али у Србији није. Напад на Украјину је нелегитиман, а онај који је на Србији извело 19 земаља, без сагласности УН противна међународном праву, није", нагласио је Вучић.

"Цео свет скочи да брани Украјину, помињу и трећи светски рат, а када Србији отимају део територије, онда ништа. И када све то кажемо, када за Србију тражимо исто што други траже - нападну нас да смо насилни, да се наоружавамо и да смо вечна претња", рекао је он.

Вучић је рекао да се погром наставља већ 20 година, и рекао је да ћемо увек говорити истину, и ништа друго осим истине.

Председник је рекао да смо изгубили много од 2008. године, па све до 2012 и 2013.

"Готово пола света је признало независност Косова. Готово нисмо имали никакву шансу. Ми смо морали да се покажемо као озбиљан и конструктиван партнер онима који су кршили међународно право. Видели смо да ништа из Бриселског споразума нису остварили ни испунили. А онда смо видели да их то и не занима", додаје он.

Он је навео да је неколико година после, како је рекао, тобож великих демократских промена, Србији обећано да ће се све решити мирно, демократским путем, јер је, наводно, свет био само против Слободана Милошевића.

"Косово је српско, даће нам га одмах на тацни. Онда долази до страшних злочина против нашег народа и то усред приче - стандарди пре статуса, јер тобож', статус се не зна. Прво да реше стандарде, а онда нам успоставише те стандарде", рекао је Вучић.

Онда су, како је рекао, изашли са лажном причом о тројици страдалих албанских дечака за које су криви наводно Срби прогонитељи што је касније установљено да је била гнусна лаж, а што и данас понављају они који су на власти у Приштини и о томе гласно ћуте сви они који су их и тада и данас у свему томе подржавали.

"Тада се убрзано, баш после ових догађаја, прелази са стандарда на статус. Недуго затим се организују Бечки преговори у које доводе по први пут Србе за столицу за сто са Хашимом Тачијем и свима осталима, а онда, недуго затим, иде се у пуну независност Косова из угла западних моћника, наших великих савезника који су нам обећали слободу, обећали територијалну целовитост и рекли како је све то српско, само њих занима демократија у Србији", подсетио је Србије.

Он даље наводи да су те 2008., наврат-нанос, иако су их неки одавде молили да сачекају који месец да победе на изборима, донели одлуку о независности Косова и за само неколико месеци, преко 80 земаља је признало независно Косово.

Вучић истиче да се никада не помиње да је ускоро 12. годишњица Бриселског споразума, да се не би замерили Албанцима.

"Ми смо понешто испунили и из Охридског споразума, а Албанци баш ништа. И партнери са Запада им никада неће ништа рећи. То је њихово чедо, које љуљају у колевци, и које ће чувати довека. Шта је нама чинити у таквој ситуацији", наглашава он.

Вучић је поручио Западу да могу да спроводе какве хоће акције, да прете хапшењима, али да док је он на месту председника Србије никада неће прихватити резултате ни погрома, нити одлука о независности тзв. Косова.

"За нас ће то увек бити део суверене и независне Србије. И још нешто. Све што радите, морате имати у виду да постоје људи који не морају увек нужно да брину о себи. И о ономе шта ће њима лично да се догоди. Постоје људи који мисле о будућности, о суду других и суду будућности. Такве људе не можете да победите претњама. Зато вам кажем, Србија је независна и суверена земља, слободу волимо више од свега, Косово и Метохију волимо више од свега, и нећемо вам никада дати да нам слободу узмете", поручио је Вучић.

Председник је рекао ће открити сваки детаљ разговора у Бриселу, и колико пута су варали и лагали и себе и све друге.

"Они желе само понижење за Србију, и да гурају своје чедо, да то чедо буде део света, макар колико штете да направи. Није проблем, хоћете њих, нећете имати нас. Довољно смо научени, паметни и храбри, научили и стекли искуства после свега што сте нам радили, да сачекамо најбољи могући тренутак и своју прилику", нагласио је председник, додајући да смо увек отворени за дијалог, али да су много зла учинили српском народу сви заједно.

Вучић је запитао јавност да ли зна зашто се Бањска догодила.

"Зато што су лагали наш народ на КиМ. Лагали су те момке који су били на барикадама. Што су обећали и потписали. Ја сам их лагао када сам им обећао да их неће јурити као зечеве, па су их онда јурили. Замислите, неко је хтео да сачува своју кућу и слободу. Не боли мене то. Мене боли када у Србији видим оне који мисле да додворавањем таквима мисле да могу да ураде нешто", рекао је председник.

На крају говора је поручио да су предстојећи месеци одлучујући за наш народ.

"Економски ће бити одлични, али политички најтежи месеци у последњих 20 година. Желим да се са свима вама поклоним сенима наших јунака који су пали чувајући своје куће и огњишта, и да им поручим да нису узалуд пали", рекао је Вучић.

Комеморативној академији присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић, као и министри и представници Владе Србије, Војске Србије, Српске православне цркве, представници верских заједница, посланици, представници дипломатског кора, породице страдалих и други.

Програм у Народном позоришту је почео интонирањем химне "Боже правде" коју је извео хор етно групе "Златник".

Током погрома на КиМ пре две деценије, 17. и 18. марта убијено је 16 Срба, на стотине повређено, око 4.000 њих је протерано, а уништено је више од 1.000 кућа, цркава и манастира.

Међународне судије и тужиоци су процесуирали седам случајева уништавања цркава, а 67 особа је осуђено.

Ово је био други велики погром Срба на КиМ после 1999. године.

image